Coronaviruset

Covid-19 utløser farlig barnesyndrom

Siden midten av mai er det i USA registrert 1163 tilfeller av et nytt og potensielt dødelig barnesyndrom som har sammenheng med covid-19.

NYTT SYNDROM: I april ble en 14 år gammel gutt sykehusinnlagt i USA med mystiske symptomer. Foto: Progress in Pediatric Cardiology
NYTT SYNDROM: I april ble en 14 år gammel gutt sykehusinnlagt i USA med mystiske symptomer. Foto: Progress in Pediatric Cardiology Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

MIS-C er et nytt syndrom som kan oppstå hos barn og unge etter infeksjon med coronaviruset SARS-CoV-2.

Forkortelsen MIS-C er utledet av lidelsens navn på engelsk - «Multisystem Inflammatory Syndrom in children».

På norsk er det fulle navnet «multiorgan inflammatorisk syndrom hos barn».

Sykdommen er forbundet med betennelsestilstand i flere organer som hud, slimhinner, hjerte, lunger, mage-tarmkanal, lever og nyrer etter gjennomgått covid-19-sykdom.

STENGER: Boris Johnson informerer som strenge tiltak mot coronaviruet i England. Vis mer

Ferske USA-tall

Siden midten av mai 2020 har det amerikanske smitteverninstituttet Centers for Desease Control and Prevention (CDC) fulgt nøye med på rapporterte tilfeller av det mystiske syndromet som kan være livstruende.

Til nå har 44 delstater i USA meldt om tilfeller og totalt er 1163 barn og unge rammet per 30. oktober. 20 av dem har dødd.

«MIS-C er et nytt syndrom, og mange spørsmål står ubesvart om hvorfor noen barn og unge utvikler det etter covid-19-sykdom eller etter kontakt med noen som har covid-19, mens andre ikke gjør det», skriver CDC.

De fleste rapporterte tilfeller av MIS-C er blant barn og ungdommer mellom 1 og 14 år, med en gjennomsnittsalder på 8 år.

Mer enn 75 prosent av rapporterte tilfeller har forekommet blant etniske minoriteter, opplyser CDC.

98 prosent av tilfellene (1145) testet positivt for SARS CoV-2, viruset som forårsaker covid-19.

De resterende hadde vært i kontakt med noen med coronavirussykdom.

De fleste barn utviklet MIS-C to til fire uker etter infeksjon med SARS-CoV-2. Litt over halvparten (56 prosent) av de rapporterte tilfellene var gutter.

FÅR SLAKT: Denne uttalelsen fra Donald Trump har fått mange til å reagere. Video: AP Vis mer

Ukjent årsak

CDC skriver til foreldre på sin hjemmeside at de ennå ikke vet hva som forårsaker MIS-C.

«Vi vet imidlertid at mange barn med MIS-C hadde coronaviruset som forårsaker covid-19 eller hadde vært rundt noen med covid-19. MIS-C kan være alvorlig, til og med dødelig, men de fleste barn som utvikler syndromet blir bedre med medisinsk behandling», beroliger det amerikanske smitteverninstituttet.

Noen få forskningsstudier om MIS-C er allerede publisert.

Det medisinske tidsskriftet Progress in Pediatric Cardiology har beskrevet sykehistorien til en 14 år gammel gutt innlagt på Nemours Children's Health System i Delaware.

Gutten, som ble innlagt med mystiske symptomer i april i år, regnes for å være ett av de aller første kjente tilfellene av MIS-C i USA.

Norske tilfeller

Det er også kjente tilfeller av det farlige syndromet blant barn i Norge.

I august skrev Tidsskriftet for Den norske legeforening om et barn med hjertesvikt og truende multiorgansvikt etter infeksjon med Sars-CoV-2.

«Dette er ikke covid-19, men en immunmediert senreaksjon som kalles multiorgan inflammatorisk syndrom. Vi har behandlet flere barn for dette, og tilsvarende rapporteres internasjonalt», skriver Tidsskriftet.

I september publiserte anerkjente The Lancet en oversiktartikkel som omfatter 39 observasjonsstudier med til sammen 662 pasienter.

«Med rask diagnostisering og medisinsk behandling vil de fleste barn overleve, men de langsiktige følgene av denne tilstanden er foreløpig ukjent», heter det.

Paul Garner forteller om hvordan coronaviruset har påvirket han. Vis mer

- Viktig

I sommer skrev det ledende medisinske tidsskriftet New England Journal of Medicine at MIS-C hos barn har ført til til alvorlig og livstruende sykdom hos tidligere friske barn og ungdommer.

Studien er nylig publisert i tidsskriftets nettutgave.

- Denne studien bekrefter tidligere funn om at noen barn utvikler en kraftig betennelsesreaksjon ved covid-19 som bidrar til alvorlig sykdom, såkalt multisystem inflammatorisk syndrom hos barn, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad til Dagbladet.

Nakstad understreker at forekomsten av syndromet er lav, men at tilstanden er alvorlig for de barna som rammes.

- Derfor er det viktig at slike studier suppleres av flere kliniske studier der man også følger pasienter prospektivt fra innleggelsestidspunktet, sier Nakstad.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer