Danske corona-eksperter:

- Covid er ikke farlig lenger

Danske coronaeksperter mener det er forsvarlig å lette på de nasjonale coronarestriksjonene i landet. For selv om smitten i Danmark nå stiger, er det bare få som blir alvorlig syke.

REAGERTE: Under EM-kampene var det flere fotballsupportere som samlet seg ute i Nyhavn for å se på kampene. Flere reagerte på klyngene av mennesker, men nå mener flere eksperter at landet burde fjerne coronarestriksjonene i landet. Foto: Johan Nilsson/TT / NTB
REAGERTE: Under EM-kampene var det flere fotballsupportere som samlet seg ute i Nyhavn for å se på kampene. Flere reagerte på klyngene av mennesker, men nå mener flere eksperter at landet burde fjerne coronarestriksjonene i landet. Foto: Johan Nilsson/TT / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Fullvaksinerte: 67.16% Første dose: 76.82%

I flere land i Europa var de godt i gang med gjenåpning etter over et år med strenge restriksjoner. På grunn av økt smitte i flere land, velger nå myndighetene å sette inn strengere restriksjoner i landene.

Blant landene som nå strammer inn, er Nederland som har fått et kraftig smittehopp i landet etter de opphevet flere smitteverntiltak i juni. Nå tar landets statsminister, Mark Rutte, selvkritikk for regjeringens håndtering av situasjonen.

Smitten har de seineste ukene også økt i Danmark, men nå mener flere eksperter i landet at man ikke trenger de nasjonale corona-restriksjonene.

- Covid er ikke farlig lenger. Det er bare behov for restriksjoner der det oppstår lokale smitteutbrudd, og ikke generelt for befolkningen nasjonalt. Alle de menneskene som er utsatte, i tillegg til helsepersonell, er vaksinert.

Det sier Niels Høiby, som er overlege og professor i klinisk mikrobiologi ved Panum Instituttet og Rigshospitalet, til Dagbladet.

Høiby, og to andre corona- eksperter, har uttalt seg til den danske avisa Berlingske, der alle tre sier at man burde droppe corona-restriksjonene i landet.

De mener at det ikke er grunn til å være bekymret for corona-smitte blant befolkningen. For selv om smitten i Danmark nå stiger, er det bare få som blir alvorlig syke.

- Vil ikke forsvinne

Tirsdag ble det registrerte 1055 nye smittetilfeller av corona i Danmark. Det er det høyeste antall smittede på en dag siden 27. mai, da smittetallet på ett døgn var 1119. Antall innlagte personer på sykehus er 47 personer. Det er registrert ti personer på intensivavdelingen.

Søren Riis Paludan er professor på Institutt for Biomedisin på Aarhus Universitet. Han sier til Berlingske at man skal lære å leve med coronaviruset, slik som vi gjør det med influensa.

- Den (coronaviruset, red.anm.) vil ikke forsvinne, og vi kommer til å ha eksempler på små utbrudd de neste ti åra. Vi kan ikke fortsette å ha den restriktive tilgangen, der vi lukker skoler fordi vi prøver å holde smittetallet helt nede, sier Paludan til Berlingske.

LETTE PÅ TILTAK: Den 10.juni ble de danske politikerne enige i å lette på smittevernstiltakene gradvis i perioden frem mot 1. september. Foto: Fredrik Hagen / NTB
LETTE PÅ TILTAK: Den 10.juni ble de danske politikerne enige i å lette på smittevernstiltakene gradvis i perioden frem mot 1. september. Foto: Fredrik Hagen / NTB Vis mer

Samtidig sier han til avisa at helsemyndighetene i landet bør stoppe med å offentliggjøre de daglige smittetallene. Det mener han fordi man ikke kan sammenlikne smittetallene og antall innlagte corona-pasienter med hverandre, slik man kunne før vaksineringen.

- Ikke bekymret

I Danmark har politikerne blitt enige om å utfase coronarestriksjonene. I avtalen inngår det at man kan begynne å lempe på krav om munnbind i kollektivtrafikken, og det begrensede nattelivet, fram mot 1. september.

Ekspertene mener derimot at det er forsvarlig å lette opp for restriksjonene allerede i løpet av juli.

- Nå er det krav om bruk av munnbind, og personlig mener jeg at dette bør oppheves. De som eventuelt er i risikogruppa kan selvfølgelig bruke det, men det er ikke nødvendig at alle andre i befolkningen også bruker det, sier Niels Høiby til Dagbladet.

ÅPNER: Etter lang tid med coronatiltak kan Stavros endelig åpne restauranten sin på Rhodos igjen. Vis mer

Videre sier han at han ikke mener at Delta-varianten er et argument for å opprettholde restriksjonene i landet.

- Jeg er ikke så bekymret for Delta-varianten, for det viktigste er at vaksinen beskytter mot alvorlig sykdom, påpeker Høiby.

Ifølge den danske TV-kanalen TV 2, er det mange unge som enda ikke har bestilt vaksinetime. 28 prosent av unge mellom 20 og 24 år har ikke bestilt time. I aldersgruppen 25 til 29 har så mye som 40 prosent ikke bestilt tid. Sistnevnte gruppe fikk innkalling i starten av juni.

Det er ikke urovekkende, mener Høiby.

MANGE SMITTEDE: Storbritannia kan forvente mellom en og to millioner smittede i ukene som kommer. / Reporter: Christian Fjermeros Vis mer

- Det er ikke bekymrende at unge ikke registrerer seg vaksinetimer nå. Mange er på ferie, og situasjonen er ikke bekymringsfullt i Hovedstadsregionen. Dette er varierende fra region til region, men de som ikke bestiller time nå, skal nok få tatt den etter sommerferien, sier han.

Unge blir smittet

For litt under to uker siden var Dagbladet i kontakt med Lone Simonsen i forbindelse med smittespredning etter EM-festene som var i landet.

Hun er professor ved institutt for Naturvitenskap og Miljø ved Roskilde Universitet, og leder for pandemisenteret i Danmark. I tillegg har hun gjennom pandemien vært ekspertveileder for regjeringen i landet.

Da uttalte Simonsen at hun også er mer rolig til tida framover i landet.

- Nå har Danmark mottatt ekstra 1,2 millioner Pfizer-doser fra Romania og så kan vi vaksinere de siste voksne aldersgrupper fortere. Derfor er jeg mindre bekymret enn for en måned siden, sa Simonsen til Dagbladet.

Hun opplyste at man i Danmark har fått vaksinert flesteparten av dem som er i risiko for å bli alvorlig syke eller dø.

I tillegg påpekte hun at det er de unge som er utenfor risikogruppen som i stor grad blir smittet, noe hun mener er positivt.

Likevel understreker hun at det fortsatt er en joker. Det er faren for langtids-covid. Men hun påpeker at man ikke kan unngå at smittespredningen øker når landet åpner opp mer.

- I en ny studie fra Bergen, kommer det fram at flere friske, unge mennesker mister smak og luktesans over flere måneder. Det er ikke bra, sa hun til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer