DREPTE POLITIKER: Den drapssiktede 52-åringen Thomas Mair, tegnet i retten i Westminster Magistrates' Court i London i dag. 52-åringen ble varetektsfengslet, siktet for å ha drept Labour-politiker Jo Cox. Tegning: Elizabeth Cook/Press Association via REUTERS
DREPTE POLITIKER: Den drapssiktede 52-åringen Thomas Mair, tegnet i retten i Westminster Magistrates' Court i London i dag. 52-åringen ble varetektsfengslet, siktet for å ha drept Labour-politiker Jo Cox. Tegning: Elizabeth Cook/Press Association via REUTERSVis mer

Cox-drapssiktet: - Død over forrædere

Død over forrædere, frihet for Storbritannia, erklærte 52-åringen under fengslingsmøtet der han sto siktet for drapet på Labour-politikeren Jo Cox.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Uttalelsen kom da dommeren i domstolen i Westminster i London lørdag ba den drapssiktede Thomas Mair om å oppgi personalia.

Den siktede ble varetektsfengslet inntil videre. Mandag er det et nytt rettsmøte. Det skal i tillegg hentes inn en ny psykiatrisk rapport på mannen.

Legespesialister har inntil videre bestemt at Mair både kan fengsles og avhøres av drapsetterforskerne.

41 år gamle Jo Cox ble knivstukket og skutt på åpen gate i byen Birstall. Politiet ble varslet rett før klokken 13 torsdag ettermiddag. Under en time etter at hun ble fraktet til sykehus i kritisk tilstand, ble parlamentspolitikeren erklært død.

Høyreekstrem

DREPT: Politiet passer på menneskene som legger med blomster ved steder der Labour-politikeren Jo Cox ble drept torsdag. Foto: REUTERS/Phil Noble
DREPT: Politiet passer på menneskene som legger med blomster ved steder der Labour-politikeren Jo Cox ble drept torsdag. Foto: REUTERS/Phil Noble Vis mer

Flere medier viser til kilder som sier at den siktede er nynazist og tilhenger av høyreekstreme organisasjoner. Naboer og familiemedlemmer beskriver ham som en einstøing med psykiske problemer.

Fredag opplyste fungerende politimester Dee Colins i West Yorkshire at de er i gang med å etterforske de angivelige båndene til høyreekstremisme.

- Dette ser ut til å være et isolert, men målrettet angrep på Jo, sier Collins.

Legespesialister har bestemt at den mistenkte mannen både kan fengsles og avhøres av drapsetterforskerne.

Britisk antiterrorpoliti bistår også i etterforskningen.

Tilstanden er stabil for den 77 år gamle mannen som ble skadd da han forsøkte å komme imellom Cox og Mair torsdag.

Brexit

Labour-politikeren Jo Cox var en profilert og sterk tilhenger av fortsatt EU-medlemskap.

Både ja- og nei-siden har foreløpig bestemt at de innstiller sine hovedaktiviteter også lørdag.

Drapet kaster nå en mørk skygge over valgkampen før britenes folkeavstemning om videre tilknytning til EU 23. juni.

Midt i sjokket er konsekvensene vanskelige å spå.

Jo Cox ble valgt inn i Parlamentet for Labour i fjor. Hun tilhørte venstresiden i partiet, og var blant annet kjent for sin kamp for flyktningers rettigheter og mot britisk krigføring i Syria.

(NTB)