CP-syk forbrent av hårtørrer

STAVANGER (Dagbladet): To gymlærere la cerebral parese-rammede Ronny Bendiksen (22) på benken og satte en hårføner bak ryggen hans, for at han ikke skulle bli kald mens de sjøl dusjet. Resultatet var kraftige forbrenninger på ryggen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den språkløse 22-åringen kunne verken rope om hjelp eller komme seg unna den brennende blåsten fra føneren.

Det tok nesten et halvt døgn før brannskadene ble oppdaget. Ronny hadde fått mellom 2. og 3. gradsforbrenning to steder på kroppen, og er merket for livet.

Episoden 25. november i fjor har ikke fått konsekvenser for de to lærerne. Begge har innrømmet feil. De har sjøl forklart at hårføneren ble lagt 20- 40 cm fra Ronnys rygg.

Søksmål?

Ronny Bendiksens mor vil saksøke Rogaland fylkeskommune etter behandlingen de to lærerne ga sønnen hennes. Hun har hatt store kvaler på grunn av torturen sønnen gjennomgikk.

- Han har store arr. Jeg følte saken skulle dysses ned. Jeg gir ikke skolen skylda for det som hendte, men jeg reagerer på at det ikke fikk konsekvenser for lærerne som var involvert. Da Ronny på toppen av det hele ikke fikk skoleplass i høst, rant det over for meg, sier Brit Helen Jones.
Det var etter en svømmetime i bassenget ved Stavanger bo- og aktivitetssenter at den nakne 22-åringen ble lagt på stellebenken med bare et håndkle over seg.

Før lærerne gikk i dusjen ble det plassert en hårtørrer på benken som skulle holde Ronny varm. Ingen av lærerne skal ha oppdaget brannskadene før de seinere kom tilbake til Hinna videregående skole.

Noen timer seinere ble Ronnys mor ringt opp fra skolen. Ronny oppførte seg uvanlig og var urolig. Moren trodde da han hadde magesmerter, og kjørte ham til Sentralsykehuset i Rogaland der han ble innlagt.

Oppdaget tilfeldig

- Jeg reagerte på at han gråt og skalv. Vanligvis kommer han med små klagelyder hvis han har vondt i magen. Vi satt flere timer i mottakelsen før Ronny ble lagt på røntgenbordet. Kan du tenke deg hvor smertefullt det må ha vært med de sårene han hadde? utbryter Brit Helen Jones.

Om kvelden ringte sykehuset og fortalte at Ronny hadde brannsår på ryggen. Sårene ble tilfeldig oppdaget da han kastet opp etter å ha fått klyster, og en pleier skulle bytte T-skjorte på ham.
Lærerne som ikke lenger jobber ved Hinna videregående skole, har i to rapporter forklart hvordan skaden oppsto. Den første ble skrevet tre dager etter hendelsen:

Ulike forklaringer

«Eleven lå på stellebenken med håndkle over seg. Hårføneren ble satt på 20- 40 cm fra kroppen for å forebygge nedkjøling. Lærer dusjet selv mens føneren sto på. Lærer observerte med jevne mellomrom, og føneren ble flyttet.»

Nesten to uker seinere kom lærerne med en ny forklaring:

«Det har kommet inn nye opplysninger angående skaden. Hårføneren ble i løpet av handlingsforløpet også brukt av lærer (navn på lærer). Han fønet håret sitt og skrudde ikke av føneren, men la den tilbake på stellebenken der eleven lå...»

Overfor ledelsen ved skolen har den ene læreren innrømmet at han gjorde en grov feil:
«Lærer mener han som nytilsatt hadde for liten innsikt i elevens store hjelpe- og omsorgsbehov. Lærer trodde han gjorde det beste for eleven, men ser i ettertid at dette var feil håndtering av situasjonen.»