Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Crack erstatter ecstasy

Crack er på vei inn i europeisk klubbmiljø. Ekspertene frykter spredning til Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EUs narkotikabyrå, der også Norge er medlem, mener crack er i ferd med å erstatte ecstasy som motedop på nattklubber i Europa. Norske eksperter frykter at trenden kommer hit, skriver Aftenposten.

- Crack er et veldig, veldig farlig stoff, og vi pleier jo dessverre å følge etter andre europeiske land, sier Åge Bakken, politiavdelingssjef i Kripos, til Aftenposten.

Ifølge EUs narkotikabyrå røykes cracken utblandet med tobakk. Fenomenet er rapportert i fem land: Hellas, Frankrike, Italia, Nederland og Storbritannia. Ifølge rapporten viskes grensene mellom velintegrerte og marginaliserte kokainbrukere ut.

-EU har et marked av rekreasjonsbrukere med god inntekt som enten vet at innholdet i ecstasy-tabletter kan være usikkert, som kjenner til helserisikoen, eller som er lei av tidligere erfaringer med stoffet og ubehagelige ettervirkninger, skrives det i EU-rapporten.

Norge ser foreløpig ut til å ha unngått crack-bølgen.

- Vi har bare gjort ett lite beslag av crack hittil i år, så stoffet ser ennå ikke ut til å ha nådd det norske markedet. Vi gjør riktignok flere beslag av kokain enn noensinne, men styrkeprosenten på stoffet er omtrent halvert på et par år, så i antall kilo er vi langt unna toppnoteringene fra 1998 og -99, sier Bakken.

Erling Pedersen, leder for Fagrådet innen rusfeltet i Norge, sier til Aftenposten at behandlingsapparatet hittil ikke har merket pågang fra brukere av kokain eller crack.

- Men vi henger noen år etter landene lenger sør i Europa, og det er en reell fare for at også crack snart kommer hit.

Hele Norges coronakart