Craig ble frikjent etter 38 år i fengsel. Nå mistenker politiet at «The Golden State Killer» sto bak

I 1980 ble Craig Coley ble dømt for et dobbeldrap. Han ble benådet i 2017.

FRIKJENT: I 38 år sonet Craig Coley en dom for et dobbeltdrap han ikke begikk. Han forteller at kompensasjonen fra staten ikke kan gjøre opp for tapt tid. Foto: AP Photo/Rich Pedroncelli
FRIKJENT: I 38 år sonet Craig Coley en dom for et dobbeltdrap han ikke begikk. Han forteller at kompensasjonen fra staten ikke kan gjøre opp for tapt tid. Foto: AP Photo/Rich Pedroncelli Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Tidlig på morgenen 11. november 1978 ble Rhonda Wicht (24) brutalt voldtatt og drept i sin leilighet i en forstad i Los Angeles. Hennes fire år gamle sønn ble også funnet død i senga si.

I 38 år satt Craig Coley innesperret i et fengsel i California, dømt for en voldtekt og et dobbeltdrap han ikke begikk. I november i fjor ble han, i en alder av 70 år, frikjent.

Flere amerikanske medier, blant annet CBS, The Washington Post og San Francisco Chronicle, skriver nå at politiet undersøker om Coley ble straffet for drap begått av «The Golden State Killer».

«The Golden State Killer»
Tirsdag forrige uke pågrep politiet i California 72 år gamle Joseph James DeAngelo, mistenkt for å være «The Golden State killer» som begikk 12 drap, rundt 50 voldtekter og et titall innbrudd.

I over 30 år har politiet i Sacramento søkt etter mannen de har kalt både «East Area Rapist» og «The Golden State Killer», en seriemorder som herjet i USA på 70- og 80-tallet. Mordgåten har vært uløst fram til nå.

Det var genealogiske databaser som samler menneskers DNA for kartlegging av slektstrær, som ledet politiet til DeAngelo.

SIKTET: Politiet mener Joseph James DeAngelo (72) er «The Golden State killer». Foto: Sacramento Bee/Randy Pench/Pool via REUTERS
SIKTET: Politiet mener Joseph James DeAngelo (72) er «The Golden State killer». Foto: Sacramento Bee/Randy Pench/Pool via REUTERS Vis mer


Skal teste DNA
Nå planlegger etterforskere i Simi Valley å teste DNA-bevisene for å sjekke om forbrytelsene Coley ble renvasket for, egentlig ble begått av mannen politiet mener er voldtektsmannen og seriemorderen som herjet i California fra 1976 til 1989.

Mandag skrev San Francisco Chronicle at genetisk materiale vil bli sendt til et laboratorium denne uka for å fastslå om DNA-bevisene samlet fra Rhonda Wicht-saken matcher DeAngelos DNA.

David Livingstone, politisjef i Simi Valley, fortalte til avisa at han forventer resultater på laboratoriet denne uka eller neste.

- Det er likheter i saken. Vi vil definitivt sjekke det, fordi han var i området på den tiden, sier Livingstone og refererer til «The Golden State Killer».

«Cold cases»
Ifølge avisa er drapet på Rhonda Wicht og hennes lille sønn blant mange uløste mord, voldtekter og «cold cases» som politi over hele California sjekker på nytt etter at DeAngelo ble avslørt som «The Golden State Killer».

Til TV-kanalen NBC7 forteller Livingstone at seriemorderen ofte angrep unge, single kvinner som bodde alene eller bare med barna sine. Han bandt fast voldtektsofrene, og ransaket ofte bostedene for penger, klokker, smykker og andre verdigjenstander.

Livingstone forteller at hvis DNA-prøvene ikke matcher, så har politiet i det minste en mistenkt de kan krysse av lista.

- Vi ønsker å løse denne saken. The Golden State-saken har gitt oss mye håp om at selv etter mange år, er det fortsatt en sjanse. Det viser at du fortsatt kan løse saker selv om det har gått mange år.


Ekskjæresten ble drept
Craig Coley ble dømt i ei tid da DNA-bevis ikke var tilgjengelig. I fjor var det DNA som renvasket han, da hans genetiske profil ikke samsvarte med den som ble funnet på åstedet.

Coley er en militærveteran som kjempet i Vietnam. Han og Rhonda Wicht var i et forhold, men han hadde nylig gjort det slutt da hun ble drept. Han ble arrestert etter at han ringte politiet for å finne ut av hva som hadde skjedd med sin ekskjæreste og hennes sønn.

På den tiden jobbet Coley som restaurantsjef. Han hadde vært sammen med venner på et Howard Johnson-hotell mesteparten av natta. Han kjørte en av kjøkkenets ryddegutter hjem, før han parkerte utenfor leiligheten sin og gikk for å legge seg.

Det eneste hullet i hans alibi skal være mellom klokka 05.00-05.20 om morgenen, hvor han har hevdet at han sov.

Ble dømt til livstid
Coleys første rettssak ble avsluttet med en såkalt «hung jury» - altså delt jury. I 1980 ble han dømt i en annen rettssak. Her ble han dømt til livstid i fengsel uten muligheten for prøveløslatelse.

- Jeg sa til dem at de hadde feil mann, dere må fortsette å lete. De hørte ikke på meg, sa Coley til pressen mandag.

Hans far og mor brukte hvert øre de hadde for å kjempe for hans frikjennelse. På 1990-tallet ville Simi Valley-etterforskeren Mike Bender åpne saken igjen. Helt fra starten var det åpenbart at det hadde vært dårlig etterforskning i saken, mente han. Flere av de andre mulig mistenkte ble heller ikke undersøkt nøye nok.

- Det var for mange røde flagg. Tidsrammen var feil: Alibiet hans var bra, bortsett fra vinduet på 20 minutter. Han kunne ikke ha gjort det på den tiden, sa han.

FRIKJENT: Craig Coley tilbragte over 38 år i fengsel for et dobbeltdrap. Han hevdet hele tiden sin uskyld, og i fjor ble han frikjent og fikk erstatning fra staten. Her uttaler han seg til pressen, sammen med sin advokat Ron Kaye. Foto: AP / NTB Scanpix
FRIKJENT: Craig Coley tilbragte over 38 år i fengsel for et dobbeltdrap. Han hevdet hele tiden sin uskyld, og i fjor ble han frikjent og fikk erstatning fra staten. Her uttaler han seg til pressen, sammen med sin advokat Ron Kaye. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

Ble frikjent i 2017
Bender var overbevist om at Coley var uskyldig fra første gang de møttes i fengselet i 1991. Hans overordnede beordret ham til å stoppe etterforskningen og truet med at han kunne miste jobben.

Bender valgte å si opp jobben, fortsette etterforskningen og oppfordre myndighetene til å se på saken.

I mellomtida tok Coley en bachelorgrad i bibelstudier og teologi, og ble kristelig rådgiver i fengselet. Han har blitt beskrevet som en «mønsterfange».

I 2015 ba guvernør Jerry Brown styret for prøveløslatelser om å gjennomføre en etterforskning. Livingstone fornyet også politiavdelingens etterforskning. Dette resulterte i frikjennelsen av Coley i 2017.

- Jeg føler med Rhondas familie
Coley ble tildelt 1,9 millioner dollar av «California Viction Compensation Board». Dette er det største beløpet utbetalt til en frikjent fange i California noensinne.

Nå bor han sammen med Bender og hans kone, hvor han tilpasser seg livet utenfor fengselet.

- Jeg føler med Rhondas familie, hennes søstre og brødre, for at de må gå gjennom alt dette igjen, sa han ifølge SF Chronicle.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer