Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Valget i Pakistan:

Cricket-stjerna og playboyen erklærer valgseier i Pakistan

Han ble kalt cricketens største playboy og var nær venn av prinsesse Diana. Nå ser Imran Khan ut til å gå seirende ut av Pakistans blodige valg.

STATSMINISTER: Imran Khan var cricket-stjerna og partyløven som ble politiker. Nå ligger han an til å bli Pakistans neste statsminister. Foto: NTB Scanpix
STATSMINISTER: Imran Khan var cricket-stjerna og partyløven som ble politiker. Nå ligger han an til å bli Pakistans neste statsminister. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SISTE: Imran Khan fra Partiet PTI erklærer seg selv som vinner etter gårsdagens valg i Pakistan. Det offisielle valgresultatet er imidlertid ikke klart, men Khan ledet tidligere i morges da de første stemme var talt opp.

Da Pakistans landslag vant VM i cricket i 1992, brøt hele landet ut i feiring. De hadde slått England i finalen, og vunnet sitt første verdensmesterskap.

Kapteinen på laget som skapte eufori i Pakistan het Imran Khan.

Den samme Khan ligger nå an til å bli Pakistans neste statsminister.

Playboy og partyløve

I sine glansdager som idrettsmann, var Imran Khan en folkehelt i Pakistan. Utenfor banen ble han imidlertid kjent for andre ting enn trening, skriver det britiske nyhetsbyrået Press Association (PA).

VERDENMESTER: Imran Khan (i midten) veiver det pakistanske flagget etter å blitt verdensmester i cricket i 1992. Foto: AP Photo / NTB Scanpix
VERDENMESTER: Imran Khan (i midten) veiver det pakistanske flagget etter å blitt verdensmester i cricket i 1992. Foto: AP Photo / NTB Scanpix Vis mer

På 80- og 90-tallet ble Khan kalt cricketens største playboy. Samtidig var han en av sportens største partyløver, skriver Sky News.

Han var høy, kjekk og godt utdannet. Stemmen hans bar preg av Oxford-graden han tok i filosofi, politikk og økonomi, ifølge Al Jazeera.

Og det var også i Storbritannia han skulle finne sin kone. Sin første kone.

Venn av Diana

I 1995, etter å ha lagt opp som cricketspiller, giftet Khan seg med den britiske sosietetskvinnen Jemima Goldsmith.

Goldsmith var kjent i Storbritannia for å være en nær venn av prinsesse Diana, som kom og besøkte henne i Lahore i 1996.

DIANA-BESØK: Khans første kone, Jemima Khan (andre til høyre), var en nær venn av prinsesse Diana. Her fra et besøk prinsessen gjorde til Lahore i 1996. Foto: NTB Scanpix
DIANA-BESØK: Khans første kone, Jemima Khan (andre til høyre), var en nær venn av prinsesse Diana. Her fra et besøk prinsessen gjorde til Lahore i 1996. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Goldsmith konverterte til islam for å kunne gjøre ekteskapet med Imran Khan mulig, og tok navnet Jemima Khan. Kontroversielt ble det likevel. Jemima Khan var 20 år yngre enn Imran Khan, som på dette tidspunktet hadde begynt å ta troen sin mer alvorlig.

Etter hvert ble også Imran venn av Diana, og hun kom to ganger til Pakistan for å hjelpe Imran Khan og kona med å samle inn penger til sykehus. Diana var også på et tidspunkt kjæreste med Imran Khans fjerne slektning, hjertekirurgen Hasnat Khan.

I et intervju med Vanity Fair, referert til av magasinet Hello!, sa Jemima Khan i 2013 at Diana var svært forelsket i Khan, og ønsket å gifte seg med ham.

Etter giftermålet mellom Imran og Jemima, la Imran Khan partyløve-dagene og brukte tid på sosialt arbeid, filantropi og sin familie.

Han grunnla blant annet et kreftbehandlingssenter, det første spesialistsenteret i Pakistan. Khan kalte opp kreftsenteret etter sin mor, Shaukat Khanum, som døde av kreft, ifølge Al Jazeera.

Khan fikk to barn med sin britiske kone, før de to skilte seg i 2004, etter ni års ekteskap. Det virker imidlertid som om eksene har et godt forhold til hverandre ennå.

I dag gratulerte ekskona til Imran Kahn ham med det som ser ut til å være en valgseier.

Stiftet partiet

Ett år etter at han giftet seg, i 1996, stiftet han det politiske partiet Tehreek-e-Insaf (PTI). Hans parti lovte «insaf» for alle - rettferdighet.

På tross av hans svært offentlige profil, skulle det ta mange år før partiet PTI gjorde seg markante i pakistansk politikk.

I 2002 vant Khan en plass i Pakistans øverste lovgivende forsamling for første gang.

Det skulle likevel gå noen år til før Khan markerte seg som politiker, og ikke bare tidligere cricket-stjerne.

PÅGREPET: TV 2-reporteren Kadafi Zaman skulle dekke de voldsomme demonstrasjonene i Pakistan, da han ble pågrepet og fengslet. Video: AP / NTB Scanpix, Waqas Rauf / Dawam News Vis mer

I 2011 arrangerte han demonstrasjoner mot korrupsjonen i Pakistan. I Lahore og Karachi kom hundretusenvis av støttespiller til arrangementene. I 2013 vant PTI sitt første provinsvalg.

Gift for tredje gang

I 2015 skapte Khan igjen overskrifter som følge av hans privatliv. Først for å gifte seg med journalisten værdama Reham Khan. Deretter for å skille seg fra henne etter bare ti måneder. Og til slutt for måten han gjorde det slutt på.

Khan skal nemlig ha skilt seg fra sin andre kone gjennom tekstmeldinger, skriver Sky News.

I vinter giftet Khan seg for tredje gang med Bushra Maneka, en religiøs «healer» som har hjulpet Khan i flere år, ifølge Sky News.

Hun kommer fra en konservativ og politisk innflytelsesrik familie fra Pakistans mest folkerike provins - Punjab.

VALGKAMP: En kvinne holder opp et bilde av Imran Khan under et valgkamparrangement i Karachi 22. juli. Foto: NTB Scanpix
VALGKAMP: En kvinne holder opp et bilde av Imran Khan under et valgkamparrangement i Karachi 22. juli. Foto: NTB Scanpix Vis mer

«Nye Pakistan»

Khan drev valgkamp under parolen «nye Pakistan» før gårsdagens valg. Han har lovet å arbeide mot korrupsjon og å reformere Pakistans stats- og regionsstruktur.

I PTIs valgmateriell heter det at Khan og partiet vil skape ti millioner nye arbeidsplass, i tillegg til å bygge fem millioner lavkost-boliger til familier som trenger det.

- Pakistan er ødelagt fra innsida, ikke fra utsida. Når Pakistan reformerer seg selv fra innsida, så vil utsida forbedres betraktelig, sier Rasul Bakhsh Rais, professor i statsvitenskap ved universitetet i Lahore til Al Jazeera.

- Khan er rette mannen til å ta modige avgjørelser, legger han til.

Av Sky News karakteriseres Khan som en pragmatiker.

Leder foreløpig

Basert på stemmene som er talt opp nå, ligger Imran Khan og PTI an til å bli det største partiet i Pakistan. Følgelig ligger Khan an til å bli statsminister, selv om resultatet ikke er offisielt ennå, skriver BBC.

Basert på de første prognosene kommer PTI til å få 113 plasser i Pakistans lovgivende forsamling. Det er imidlertid ikke nok til å få flertall.

Khan og PTI trenger derfor støtte av et av de andre store partiene. Det er usannsynlig at den støtten kommer partiet som er nest størst til nå: PML-N.

Khan har nemlig vært en høylytt kritiker av PML-Ns tidligere leder og Pakistans avsatte statsminister, Nawaz Sharif.

Torsdag ettermiddag erklærte Khan seg selv og hans parti som vinnere av valget. Partiet PML-N sier de ikke vil anerkjenne valgresultatet, fordi de mener det har blitt rigget av militæret til fordel for Khan, ifølge The Guardian.