Cristina (24) arver Stenbecks milliardimperium

Cristina Stenbeck (24) står overfor sitt livs utfordring. Hun skal overta milliardimperiet til sin avdøde far, den svenske mediemogulen Jan Stenbeck.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mediemogulens død, 59 år gammel, kunne neppe kommet på et mer uheldig tidspunkt. I et nærmest fritt fallende marked trengte Modern Times Group (MTG) og resten av Kinnevik-konsernet sin altdominerende sjef mer enn noensinne.

Arvtakeren er ei 24 år gammel jente uten særlig erfaring. Selv om Cristina i likhet med sin avdøde far har holdt en svært lav medieprofil, er hun likevel blitt lagt merke til. For få år siden ble hun rangert som Sveriges 16. mest sexy kvinne av mannebladet Café.

Vært klart lenge

Cristina ble født i 1977, året etter at Jan Stenbeck hadde giftet seg med amerikanske Merrill. Cristina vokste opp på Long Island i New York, hvor Stenbeck hadde sitt hovedkontor. Hun er det eneste av Stenbecks fire barn som snakker svensk.

Som 19-åring tok hun sitt første styreverv innen Stenbeck-imperiet - for morselskapet Invik.

Pappa Jan hadde tidlig planen klar for sin eldste datter.

- Det er hun som skal ta over familiens forretninger, sa Jan Stenbeck da hun ble introdusert for svensk presse for noen år siden.

God for 36 milliarder

Nå vil Cristina, til tross for kraftig børsfall, få hånd om verdier for svimlende 36 milliarder kroner. Hun har jobbet som markedsassistent for kleskjempen Polo Ralph Lauren, og har tatt eksamen i økonomi ved Georgetown universitet.

I et intervju med Veckans Affärer for to år siden beskrev hun forholdet til sin far mer som et kompaniskap enn en far-datter-relasjon.

- Jeg har alltid snakket med pappa om hans jobb, og det har vært spennende. Han fikk meg til å innse at det kan være gøy å jobbe, sa hun.

Mister oversikten?

Tidligere administrerende direktør i P4, Svein Larsen, traff Jan Stenbeck jevnlig mellom 1993 og 1998. Han mener mye kunnskap vil gå i grava, og tror MTG og Kinnevik kan stå overfor store endringer.

- Stenbeck var suveren og var alene om å ha den totale oversikten. Han invidde ikke mange - om noen. Det blir i alle fall en annen styringsform. Ingen kan erstatte den som indirekte og direkte kontrollerer hele systemet via sitt eierskap, sier Larsen.

Larsen mener Stenbeck startet opp som opprører.

- Han imponerte meg ofte på samlingene. Han var ofte den som hadde de beste analysene og de mest overraskende vinklingene, minnes Larsen.

Et fattigere MTG

Tidligere toppsjef i TV3 Norge, MTG Norge og P4, Kalle Lisberg, sier at et MTG uten Stenbeck er et fattigere MTG. Lisberg gir Stenbeck mye av æren for at P4 ble en radiokanal i 1993.

- I dag er det vanskelig å se hvordan han kan erstattes, men historien viser at livet går videre. Det er helt naturlig at noen aktører i markedet sikrer seg når en så sentral person forsvinner, sier Lisberg.