Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Cruiserederi siktet for miljøsvindel

Det norsk-amerikanske cruise-rederiet Royal Caribbean er siktet for miljøsvindel av en storjury i Los Angeles.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Også i fjor ble selskapet siktet og bøtelagt i Miami og Puerto Rico for juks med utslippslogger på «Nordic Prince» og andre skip. Royal Caribbean erkjente seg skyldig og betalte en bot på 65 millioner kroner.

Utgangspunktet for sakene er oljedumping fra de svære cruiseskipene ved Puerto Rico, Florida, California og Alaska i 1994.

Den amerikanske kystvakten videofilmet spilloljestripen i havet bak skipene, men da skipene ble bordet, nektet offiserene for at de hadde sluppet ut olje.

Resultat ble fire års etterforskning, tiltale, bøter og negativ omtale i amerikansk presse. New York Times slo saken opp i et stort førstesideoppslag like etter nyttår.

Avisen mente å kunne påvise at de ulovlige utslippene og den falske loggføringen var en systematisk praksis fra rederiets side for å spare de flere millioner dollar det koster hvert skip å rense oljen fra spillvannet og kvitte seg med det på lovlig måte.

I en pressemelding sier rederiet at praksisen var feil og at det ikke finnes unnskyldning. Nye regler og teknikker gjør ifølge pressemeldingen at en slik praksis ikke lenger er aktuell.

(NTB)