BAKKET: Cruiseskipet «Eurodam» oppdaget redningsflåten underveis mellom Asorene og det europeiske fastlandet 15. april. Skipet bakket og undersøkte flåten, som tilsynelatende var tom. Foto: PRIVAT
BAKKET: Cruiseskipet «Eurodam» oppdaget redningsflåten underveis mellom Asorene og det europeiske fastlandet 15. april. Skipet bakket og undersøkte flåten, som tilsynelatende var tom. Foto: PRIVATVis mer

Cruiseskip oppdaget redningsflåte utenfor Asorene

Innenfor området der søket etter savnede «Lady Domina» pågår.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - I 21-tida 15. april fikk folk om bord øye på en redningsflåte midtveis mellom Asorene og Málaga. Skipet bakket og sjekket flåten med lyskastere, forteller en norsk mann i 40-åra til Dagbladet.

Mannen var passasjer på cruiseskipet «Eurodam», og så selv redningsflåten, som han tok bilde av. Flåten var tilsynelatende tom.

- Mannskapet satte ikke noen båt på vannet for å sjekke den nærmere, og etter en stund fortsatte turen, forteller han.

- Det var ikke før etter at jeg kom hjem, at jeg fikk høre om seilbåten som er savnet.

- Bekymret og fortvilet Seilbåten «Lady Domina», med tre nordmenn, en danske og en brite om bord, er meldt savnet etter at den la ut fra Karibia med kurs for Orknøyene og Norge for en drøy måned siden.

- Vi er bekymret og fortvilet, men har fremdeles håp, sier Geir Mosteid - far til mannskapsmedlem Anders Mosteid (27) - til Dagbladet.

Et såkalt kommunikasjonssøk foregår nå over store deler av Nord-Atlanteren, sentrert rundt den portugisiske øygruppa Asorene.

REDNINGSFLÅTE OM BORD: «Lady Domina» har en redningsflåte montert akterut. Det er uklart hvorvidt den er av samme type som den som ble observert av cruiseskipet. Foto: PRIVAT
REDNINGSFLÅTE OM BORD: «Lady Domina» har en redningsflåte montert akterut. Det er uklart hvorvidt den er av samme type som den som ble observert av cruiseskipet. Foto: PRIVAT Vis mer

- Det betyr at båter i området er bedt om å holde utkikk etter båten, opplyser redningsleder Johan Mannsåker ved Hovedredningssentralen (HRS) Sør-Norge til Dagbladet.

Ikke underrettet Mannsåker forteller at HRS ikke er underrettet om observasjonen.

- En slik hendelse skal meldes inn av skipet, og det er den portugisiske redningsledelsens oppgave å sjekke den ut. Vi får ikke automatisk høre om slike funn, men blir varslet dersom de finner at det er av interesse for oss, sier han.

Redningslederen understreker at leteområdet er enormt, og at det hender at redningsflåter faller over bord fra båter.

Dagbladet har ikke fått brakt på det rene hvorvidt redningsflåten som ble observert av «Eurodam», er av samme type som flåten om bord på «Lady Domina» - men får bekreftet at seilbåter svært ofte er utstyrt med slike oransje flåter.

Det var det danske besetningsmedlemmets familie som meldte fra i forrige uke. Redningsleder Mannsåker har tidligere beskrevet at letearbeidet er vanskelig - i et enormt havområde - og at flere ting kan ha skjedd.

- Enten er de fortsatt underveis, og har tatt ei annen rute, eller så kan noe ha skjedd. Men da kan det ha skjedd hvor som helst langs ruta, sa redningslederen da.

- Ved godt mot ut uka Bjørn Røst Kjørmo har tidligere seilt med savnede Anders Mosteid, og uttrykte tirsdag at han ikke var bekymret for «Lady Domina», fordi mange plausible ting kan være årsak til forsinkelsen og radiostillheten. I dag, to dager seinere, er han mer betenkt.

SAVNET I ATLANTEREN: Anders Mosteid (27) er en av tre nordmenn om bord på «Lady Domina». Foto: BILL DIETRICH / PRIVAT
SAVNET I ATLANTEREN: Anders Mosteid (27) er en av tre nordmenn om bord på «Lady Domina». Foto: BILL DIETRICH / PRIVAT Vis mer

- Jeg er ved godt mot ut uka. Men dersom de ikke er kommet til rette innen søndag, blir jeg mer skeptisk, sier han til Dagbladet.

Rundt Asorene pågår også søk etter en savnet fransk båt, og fly har observert vraktrester i leteområdet. Mye tyder på at disse vrakrestene stammer fra den franske båten.

- Det kan jo også gjelde flåten som ble sett fra cruiseskipet, understreker Kjørmo.

Dagbladet har overfor cruiserederiet Holland America Line prøvd å få brakt på det rene hvorvidt observasjonen av flåten ble rapportert til rederiet og videre til den portugisiske redningsledelsen - men har så langt ikke fått svar.

IKKE KOMMET TIL RETTE: «Lady Domina» la ut fra Karibia med kurs for Orknøyene for over en måned siden, og er ennå ikke kommet fram. Foto: BILL DIETRICH / PRIVAT
IKKE KOMMET TIL RETTE: «Lady Domina» la ut fra Karibia med kurs for Orknøyene for over en måned siden, og er ennå ikke kommet fram. Foto: BILL DIETRICH / PRIVAT Vis mer