Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Cruiseskip overtar søket etter «Berserk»

Fra i morgen av er det «Spirit of Enderby» som søker etter «Berserk». Men hvor lenge de vil søke, er uvisst.

SØKER FREMDELES: «Steve Irwin» har i flere dager gjort søk med skip og helikopter, nå er de på vei til Tasmania, og avslutter dermed sitt søk. Cruiseskipet «Spirit of Enderby» vil nå foreta koordinerte søk etter båten. De vil reise utifra McMundo-basen, og reise nordover. Foto: Wildvikings.com/NRK
SØKER FREMDELES: «Steve Irwin» har i flere dager gjort søk med skip og helikopter, nå er de på vei til Tasmania, og avslutter dermed sitt søk. Cruiseskipet «Spirit of Enderby» vil nå foreta koordinerte søk etter båten. De vil reise utifra McMundo-basen, og reise nordover. Foto: Wildvikings.com/NRK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Raymond Prestøy, redningsleder ved Hovedredningssentralen i Nord-Norge, bekrefter at «Steve Irwin» har avsluttet søket, men de vil fortsette å se etter «Berserk» på vei nordover.  

Nå er det cruiseskipet «Spirit of Enderby» som overtar søkeansvaret fra «Steve Irwin»:

- «Spirit of Enderby» vil i morgen lokal tid gjøre et koordinert søk. De vil gå ut fra McMurdo-basen, og søke nordover, forteller Prestøy. 

Dette søket vil høyst sannsynlig være i det samme området hvor «Steve Irwing» har foretatt sine søk.  

Prestøy vet ikke hvor lenge «Spirit of Enderby» vil søke, eller hva som vil skje når deres søk er over:  

- Man må være klar over de enorme avstandene det er snakk om. Det er ikke bare å sende et skip — det tar en uke å få et skip ned til Antarktis fra New Zeland- dessuten kreves det et spesialfartøy og en spesialkompetanse.  

Tiltro til new zealandske redningstjeneste Pårørende til Tom Gisle Bellika (36), Robert Skaanes (34) som er savnet, har uttrykt bekymring for at leteaksjonen etter Berserk skal renne ut i sanden.

AVSLUTTER: Steve Irwin ved Franklin Island i Rosshavet. De avslutter nå sitt søk etter Berserk, men blir erstattet av cruiseskipet Spirit of Enderby. 
Foto: Barbara Veiga/Sea Shepherd
AVSLUTTER: Steve Irwin ved Franklin Island i Rosshavet. De avslutter nå sitt søk etter Berserk, men blir erstattet av cruiseskipet Spirit of Enderby. Foto: Barbara Veiga/Sea Shepherd Vis mer

De er også redde for at New Zealand har vært for belastet på grunn av situasjonen etter jordskjelvet i Christchurch. 

De ber om at norske UD skal komme på banen.
 

Prestøy ved Hovedredningssentralen forteller at New Zealand er ansvarlig for redningsoperasjonen så lenge de koordinerer søket etter Berserk.  

- De leter med lys og lykter etter Berserk. Redningstjenestene er vant til å ha flere redningsaksjoner pågående samtidig, jeg tror ikke det skal ha noe å si for søket. Jeg har full tiltro til at de gjør det som er nødvendig, og at de bruker alle ressurser de kan, forklarer han.  

Prestøy sier til Dagbladet at det er uvisst hva som skjer hvis de new zealandske myndighetene stanser søket:

- Hva som skjer da, det vet jeg ikke. Men da blir det nok ikke lengre en sak for redningstjenesten, forteller han.

FUNN: Disse vannposene funnet i Sørishavet under letingen etter Berserk. Foto: Barbara Veiga/Sea Shepherd
FUNN: Disse vannposene funnet i Sørishavet under letingen etter Berserk. Foto: Barbara Veiga/Sea Shepherd Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling