Cruiseskip-selskap beklager at de forlot fiskere i nød

Bare én av tre fiskere fra Panama overlevde etter at et amerikansk skip valgte å ikke redde dem i Stillehavet.

ENDELIG TRYGG: Adrian Vasquez, i midten, var den eneste overlevende ettet at et amerikansk cruise-skip ikke reddet han og tre andre etter at de hadde vært to uker hjelpeløse på sjøen. Her bli 18-åringen tatt i mot av familiemedlemmer på Tocumen internasjonale flyplass i Panama by da han endelig kom hjem i slutten av mars. Foto: Arnulfo Franco/AP
ENDELIG TRYGG: Adrian Vasquez, i midten, var den eneste overlevende ettet at et amerikansk cruise-skip ikke reddet han og tre andre etter at de hadde vært to uker hjelpeløse på sjøen. Her bli 18-åringen tatt i mot av familiemedlemmer på Tocumen internasjonale flyplass i Panama by da han endelig kom hjem i slutten av mars. Foto: Arnulfo Franco/APVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Cruiseskip-selskapet Princess Cruises forklarer at selv om passasjerer på «Star Princess» oppdaget fiskerne og meldte i fra til de ansatte, nådde beksjeden aldri fram til kapteinen, melder BBC.

Derfor skal cruiseskipet ha passert de tre fiskerne fra Panama uten å redde dem.

Bare Adrian Vasquez på 18 år levde da han etter 28 dager til havs kom i trygghet.

I sin forklaring forteller han at det var etter 16 dager på sjøen at fiskerne oppdaget skipet. Desperate prøvde de å oppnå kontakt. Tre fuglekikkere om bord skal ha sett og oppfattet nødropene, men klarte ikke å overtale mannskapet på skipet om å endre kurs.

I en pressemelding forklarer selskapet at et kommunikasjonsbrudd var årsaken til at det aldri ble rapportert videre om de tre i nød.

«Kapteinen er knust over at han er anklaget for å bevisst forlate mennesker i nød. Hadde han fått informasjonen, ville han hatt en sjanse til å reagere», skriver selskapet.

Da Vasques endelig ble reddet var han 1000 kilometer fra land, nær Galapagos-øyene. Nå takker han et plutselig regnvær for at han er i livet. Det førte til at han fikk drikkevann.

Til nyhetsbyrået AP sier Vasques at han fortsatt føler sinne mot skipet som passerte ham og de andre to uker før han ble reddet.

- Gud vil ikke tilgi dem, sa han til AP.

KUNNE REDDES: Bildet viser fiskerne i nød fanget opp av en av passasjerene på cruise-skipet Star Princess. Foto: Jeff Gilligan/AP
KUNNE REDDES: Bildet viser fiskerne i nød fanget opp av en av passasjerene på cruise-skipet Star Princess. Foto: Jeff Gilligan/AP Vis mer