Cruiseskipenes krimbølge til overflaten

For første gang får offentligheten tilgang til kriminalstatistikken på cruiseskipene. De største rederiene gir etter for press fra amerikanske myndigheter.

LETTER PÅ SLØRET: Royal Caribbean Cruise Line, her ved skipet «Freedom of the Seas», avslører krimstatistikk. Foto: OLE C. H. THOMASSEN/Dagbladet
LETTER PÅ SLØRET: Royal Caribbean Cruise Line, her ved skipet «Freedom of the Seas», avslører krimstatistikk. Foto: OLE C. H. THOMASSEN/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Cruiseskip som drives av verdens største rederiet var åsted for 237 kriminalsaker, eller påståtte kriminelle hendelser, siden januar 2011.

Statistikken, som er publisert på hjemmesidene til rederiene, viser høyere kriminalstatistikk enn tidligere antatt, skriver Bradenton Herald.

Etter press fra det amerikanske senatet, gjorde tre USA-baserte cruiseselskap krimdata tilgjengelig 1. august, melder nyhetsbyrået AP.

Blant kriminaliteten er drap, mistenkelige dødsfall , voldtekt, kidnapping, tyveri av pengebeløp over 60 000 kroner, vandalisme, overfall og vold.

Cruiseselskapene registerer alle tilfeller, også de som ikke fører til politietterforskning. I 2011 var antallet alvorlige hendelser 99, i 2012 lå tallet på 88, og så langt i år er det snakk om 50 saker. Til sammenligning reiser over 17 millioner passasjerer med cruiseskipene fra USA, skriver Bradenton Herald.

Press fra kongressen Det er de største selskapene i USA som har sagt seg villig til å frigi statistikken. Carnival, Royal Caribbean and Norwegian Cruise Line står for mesteparten av trafikken fra Nord-Amerika.

Disse tre selskapene har også Norge som reisemål, i tillegg til eksotiske destinasjoner verden over.

Bakgrunnen for frislippet er press fra det amerikanske senatet og pårørendegrupper som ønsket en mer presis statistikk over kriminalitet som forgår på havet.

Tidligere var det bare den amerikanske kystvakten som offentliggjorde krimstatistikken på sjøen, dersom disse sakene var alvorlige og under etterforskning av FBI.

Av de 959 hendelsene rapportert til etterforskningsbyrået, ble kun 31 registrert offentlig på kystvaktens hjemmesider, skriver CNN.

- Mangler bevis Det amerikanske cruiseselskapet Carnival sier til TV-kanalen FOX at de registrerer alle hendelser, også mer eller mindre begrunnede påstander som ikke fører til kriminalsaker.

- De innledende undersøkelsene viser at flertallet av disse sakene mangler bevisførsel, og at de dermed ikke fører til videre etterforskning, sier Roger Frizzell til FOX.

Press fra myndighetene Den amerikanske senatoren, Jay Rockefeller, har vært en av pådriverne for prosjektet. Han mener at cruiseskipene, før august i år, ikke informerte om risikoen ved å dra på cruiseferie, og at var nødvendig. I sakspapirene til en senatshøring skrev han følgende.

«Hvis noen stjeler dine eiendeler eller angriper deg  på et cruiseskip, kan du ikke bare ringe nødnummeret, og forvente at politiet er der innen få minutter.  Det eneste du kan gjøre er å ringe sikkerhetsvaktene om bord, og de er ansatt av rederiene», skrev Rockefeller ifølge CNN.

Rockefeller legger til at han vil følge nøye med på om cruiseselskapene publiserer riktige data.

- Det er mulig at noen av selskapene har fått med seg vår klare tale - vi forventer innsyn i en bransje som har i stor grad har manglet gjennomsiktighet, sier senatoren i en uttalelse.