Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Cruz og Sanders erklærer seier i Wisconsin

Dårlig nytt for Trump og Clinton.

VANT: Demokraten Bernie Sanders og republikaneren Ted Cruz erklærte seg vinnere i Wisconsin i natt. Foto: NTB Scanpix / REUTERS/Mark Kauzlarich / AP/Paul Sancya
VANT: Demokraten Bernie Sanders og republikaneren Ted Cruz erklærte seg vinnere i Wisconsin i natt. Foto: NTB Scanpix / REUTERS/Mark Kauzlarich / AP/Paul Sancya Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Bernie Sanders vinner Demokratenes nominasjonsvalg i Wisconsin, mens Ted Cruz får flest stemmer på republikansk side, ifølge prognoser fra amerikanske TV-kanaler.

En seier i Wisconsin ble før nattas valg beskrevet som avgjørende for både Cruz og Sanders' sjanser til å henge med videre i nominasjonskampen. Totalt 42 delegater sto på spill i nattas valg, og vinneren tar de fleste av dem.

Dårlig nytt for Trump CNN meldte klokka 03.34 at Ted Cruz hadde sikret seieren i Wisconsin. Bare noen minutter senere entret Cruz selv scenen og erklærte seg selv som vinner. 

- Dette er et vendepunkt, et kamprop. Kveldens resultat gjør at jeg er mer og mer overbevist om at vi får de 1.237 delegatene vi trenger for å vinne nominasjonen, sa Cruz til sine tilhengere.

- For en fantastisk seier i kveld. Vi har et reelt valg, sa han og sikter til påstandene om at Trump allerede har sikret seg nominasjonen.

Amerikanske medier konkluderte i god tid før valget at Cruz var storfavoritt i Wisconsin. 

Statistikknettstedet Fivethirtyeight ga Ted Cruz 91 prosents sjanse for å vinne i Wisconsin, basert på flere meningsmålinger og støtteerklæringer. Cruz leder med 4,1 prosent på gjennomsnittsmålingene, og var den soleklare favoritten. 

Da 70 prosent av stemmene var talt opp lå Cruz an til å sikre en knusende seier over Donald Trump med 50,3 prosent av stemmene, mot Trumps 32,7. Det er dårlig nytt for Donald Trump som har lagt bak seg en tøff uke i det amerikanske presidentracet. John Kasich lå an til å sikre seg beskjedne 14,6 prosent av stemmene.

Spørsmålet, som vil bli besvart i løpet av de neste timene, virker fortsatt å være hvor mye Cruz vil vinne med, og hvor mye det vil skade kampen til eiendomsmilliardær Trump.

Sanders tar innpå Prognosene viste også tidlig at Bernie Sanders ville få flere stemmer enn Hillary Clinton i delstaten. Da 59 prosent av stemmene var talt opp ledet Sanders med 55,8 prosent mor Clintons 43,9. Dermed sikrer han nok et velgerjafs og tar noe innpå Clinton, som fortsatt leder nominasjonskampen klart.

- Denne framdriften gir oss en fantastisk sjanse til å vinne i California, Oregon og andre stater. Vår valgkamp gir energi og entusiasme til millioner av amerikanere, strålte Sanders etter nattas seier.

Seieren i «ostestaten» er svært viktig for både Sanders og Cruz, ettersom de ligger et stykke bak lederne i kampen om å bli nominert til høstens presidentvalg. 

At Cruz styrer mot en klar seier i Wisconsin, delstaten der Det republikanske partiet ble grunnlagt, sier også en del om motstanden mot Trump, som er upopulær blant flere i partiledelsen.

86 delegater står på spill for de demokratiske kandidatene i tirsdagens valg, mens republikanerne kjemper om 42 delegater. Før Wisconsin-valget ledet Clinton med 1.243 delegater mot Sanders 980.

Blant republikanerne har Trump sikret seg 737 delegater, Cruz 475 og John Kasich 143.

Dagbladet følger nattas valg.