Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Cruz ryster Trump med klar seier i Kansas: - Noe har endret seg i dette kappløpet

Vant to delstater. Trump vant én, og leder i en annen.

 CRUZ I VINDEN:  Donald Trump og Ted Cruz (t.h.) er de to fremste republikanske presidentkandidatene. I natt stemmer fire stater på hvem av de to de vil ha. Cruz har vunnet én og leder i to andre. Her fra en debatt tidligere i uka. Foto: AP Photo / NTB Scanpix
CRUZ I VINDEN: Donald Trump og Ted Cruz (t.h.) er de to fremste republikanske presidentkandidatene. I natt stemmer fire stater på hvem av de to de vil ha. Cruz har vunnet én og leder i to andre. Her fra en debatt tidligere i uka. Foto: AP Photo / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I natt stemmer fire amerikanske delstater på hvilken av de republikanske kandidatene de ønsker skal representere det republikanske partiet i presidentvalget senere i år.

I Kansas vant Ted Cruz overlegent over Donald Trump og Marco Rubio. Like etter klokka 02.50, ble det klart at Cruz vant klart også i Maine, med over 45 prosent av stemmene.

Men klokka 03.45 utropte CNN Donald Trump til vinneren av valget i delstaten Lousiana. Klokka 04.48 i natt ble det klart at Trump også vant delstaten Kentucky.

- Noe har endret seg At Trump har tapt to av fire stater denne natten, kan være starten på et stemningsskifte i den amerikanske valgkampen, ifølge CNN-kommentator Ron Brownstein.

- Noe har endret seg i dette kappløpet, sa han under CNNs direktesending i natt.

Selv mente Ted Cruz at valgresultatet gjenspeiler at konservative velgere i USA nå har funnet sammen, og stiller seg bak ham.

- Vi så på tirsdag, supertirsdag-resultatene som var ekstraordinære. Og i dag, på superlørdag, ser det ut til at vi fortsetter i samme bane. Det vi ser er konservative som kommer sammen, sa Cruz til reportere i natt, ifølge Politico.

Hva som er årsaken, kunne ikke ekspertpanelet svare på, men var innom flere mulige forklaringen. Den de syntes å samle seg rundt, var Mitt Romneys kraftige angrep på Trump tidligere denne uka.

Om ikke det forklarer alt, kan det i det minste være en del av forklaringen, mente ekspertpanelet.

«Uærlighet er Trumps varemerke» For Romney sparte ikke på kruttet torsdag, da han besøkte University of Utah i Salt Lake City.

- Han har ikke temperamentet til en stabil og ettertenksom leder. Fantasien hans må aldri bli koblet til virkelig makt, advarte Romney tilhørerne, ifølge AP.

Den tidligere presidentkandidaten ba i stedet forsamlingen om å velge Ted Cruz, Marco Rubio eller John Kasich. Han benyttet anledningen til å kalle 69-årige Trump en «svindler og bedrager hvis løfter er like lite verdt som en grad fra Trump University».

- Han gjør narr av den amerikanske offentligheten; han får en gratistur til Det hvite hus, alt vi får, er en simpel hatt, tordnet Romney.

Han sa videre at «uærlighet er Trumps varemerke», med henvisning til det han kalte «mobbingen, grådigheten, selvskrytet, kvinnehatet, de absurde tredjeklassefaktene».

Demokratene stemmer også I natt stemmer også Demokratene i tre delstater - Nebraska, Louisiana og Kansas - over hvem de ønsker som sin presidentkandidat senere i år.

Klokka 02.30 blir Bernie Sanders utropt som vinner av valget i Kansas. Like etter klokka 03.00 ble han også utropt som vinner av staten Nebraska.

I Lousiana trakk imidlertid Hillary Clinton det lengste strået, og vant delstaten med overveldende 71 prosent av stemmene.