Cruz trekker seg etter knusende nederlag mot Trump i Indiana

Donald Trump er etter alle solemerker republikanernes neste presidentkandidat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Dagbladet): Donald Trump var svært sikker på seier før nattens primærvalg i Indiana. Like etter at valglokalene stengte kunne CNN og flere andre amerikanske medier melde at den kontroversielle kjendisrikingen har vunnet med stor margin.

Like etterpå varslet valgkampsjefen til Ted Cruz, Jeff Roe, at Cruz avslutter sin presidentvalgkamp, melder Politico. Dermed er i praksis den republikanske nominasjonsvalgkampen over.

Det er et valg der vinneren tok de fleste av delstatens 57 delegater, og ble vurdert som den siste sjansen til å stoppe Donald Trump fra å nå den «magiske» grensa på 1237 delegatene han trenger for å ha flertall på sommerens landsmøte.

- I kveld er jeg lei meg for å si at veien til en nominasjon er stengt. Vi ga det alt vi hadde, men velgerne valgte en annen rute. Med tungt hjerte, men med stor optimisme for framtida på lang sikt, avslutter vi vår valgkamp, sier Cruz til tilhengere på valgvaken i Indianapolis.

Samtidig lover han å fortsette å kjempe for de konservative prinsippene han tror på. Han gratulerte ikke Trump med seieren.

- Donald Trump er den antatte republikanske kandidaten. Vi må alle samle oss og fokusere på å slå Hillary Clinton #NeverClinton, skriver lederen for den republikanske nasjonalkomiteen, Reince Priebus, på Twitter.

På demokratisk side var valget mellom Hillary Clinton og Bernie Sanders ennå ikke avklart like etter at valglokalene stengte. Etter hvert ble det klart at Sanders har vunnet, melder CNN. Likevel er Clinton fortsatt storfavoritt til å bli partiets kandidat.

- Nå går vi etter Hillary Clinton. Hun vil bli en dårlig president, sa Trump da han gikk på talerstolen hjemme i New York for å kommentere valgseieren.

Berømmet Cruz Han berømmet også alle de 17 republikanske presidentkandidatene han nå har bekjempet.

De republikanske kandidatene

• Donald Trump (69): Eiendomsmogul og frittalende TV-kjendis. Har skapt storm med uttalelser om blant andre kvinner, muslimer og mexicanere. Har 996 delegater.

• Ted Cruz (45): Senator fra Texas, tidligere advokat og flaggbærer for erkekonservative saker. Ytterliggående Tea Party-favoritt. Har 565 delegater.

• John Kasich (63): Ohio-guvernør, kongressmedlem i 18 år. Mislyktes i forsøket på å bli kandidat i 2000, fronter blant annet konservativ skattepolitikk. Har 153 delegater.

• En kandidat trenger 1.237 delegater for å vinne nominasjonen innen Republikanernes landsmøte i juli.

Kilde: RealClearPolitics, NTB

- Jeg vet ikke om Ted Cruz liker meg, men han er en helvetes god konkurrent. Han har en stor framtid, sier Trump samme dag som han og Cruz havnet i en voldsom krangel.

Den kontroversielle kandidaten har en stor jobb å samle partiet rundt seg.

Gjenstående republikanske primærvalg

10. mai: Nebraska (36 delegater).
West Virginia (34 delegater).

17. mai: Oregon (28 delegater).
Washington (44 delegater).

7. juni: California (172 delegater).
Montana (27 delegater).
New Jersey (51 delegater).
New Mexico (24 delegater).
South Dakota (29)

- Vi må samle oss nå. Det blir så mye lettere da, sier Trump.

- Slutt å kaste bort tid og penger Like etter at seieren var klar klar, men før Cruz hadde trukket seg, skrev Trump om Cruz på Twitter:

- «Løgneren Ted» Cruz har konsekvent sagt at han vil og må vinne Indiana. Dersom han ikke klarte det, burde han komme seg ut av racet og slutte å kaste bort tid og penger, skriver Trump på Twitter.

De demokratiske kandidatene

• Hillary Clinton (68): Tidligere utenriksminister, har vært senator fra New York og førstedame. Har 1645 delegater. (støttes i tillegg av 520 superdelegater)

• Bernie Sanders (74): Senator fra Vermont. Tidligere borgermester i Burlington. Betegner seg som demokratisk sosialist og ser på de skandinaviske landene som et forbilde. Har 1.318 delegater (støttes i tillegg av 39 superdelegater)

• En kandidat trenger 2.383 delegater for å vinne nominasjonen. Superdelegatene er tillitsvalgte i partiet som står fritt til å velge hvilken kandidat de støtter. De kan ombestemme seg helt fram til landsmøtet i juli.

Kilde: RealClearPolitics, NTB

Den andre utfordreren, Ohio-guvernør John Kasich, har knapt drevet valgkamp i delstaten og overlatt den til Cruz. I stedet har han konsentrert seg om de kommende primærvalgene i New Mexico og Oregon. Han har i realiteten ingen sjanse nå.

- Ekstremt ekstraordinært I realiteten er det nå bortimot umulig å se hvordan Trump ikke skal klare å nå antallet delegater han trenger.

- Det er ekstremt ekstraordinært at Trump vil bli republikanernes kandidat i år. Hvem så det komme? Han har truffet en stemning blant mange misfornøyde velgere som vil ha hans suksess i næringslivet og klare tale. Han ber ikke om unnskyldning, og mange velgere liker dette, sier professor i statsvitenskap ved University of Louiville, Dewey M. Clayton, til New York Times.

Gjenstående demokratiske primærvalg

7. mai: Guam (12 delegater)

10. mai: West Virginia (37 delegater)

17. mai: Kentucky (61 delegater)
Oregon (74 delegater)

4. juni: Virgin Island (12 delegater)

5. juni: Puerto Rico (67 delegater)

7. juni: California (546 delegater)
Montana (27 delegater)
New Jersey (142 delegater)
New Mexico (43 delegater)
Nord-Dakota (23 delegater)
Sør-Dakota (25 delegater)

14. juni: District of Columbia (45 delegater)

Trump og Cruz har havnet i en voldsom krangel etter at Trump trakk fram en høyst ubekreftet konspirasjonshistorie fra det svært kulørte magasinet National Enquierer om at faren til Cruz kan knyttes til Lee Harvey Oswald, mannen som drepte president John F. Kennedy i 1963.

- Elvis og Hoffa begravd i hagen Tirsdag slo Cruz hardt tilbake og kalte Trump for en «patologisk løgner», «en narcissist», og en mann som har sex med gifte kvinner og skryter av det.

- Jeg burde vel bare innrømme det: Ja, faren min drepte J.F.K. Han er også i all hemmelighet Elvis, og Jimmy Hoffa ligger begravet i hagen hans, sa han, ifølge New York Times, før han i en mer alvorlig tone ba folk tenke nøye over hvem de stemmer fram som presidentkandidat:

Trump brukte ikke lang tid på å svare.

- Ted Cruz er en desperat kandidat som forsøker å redde en kollapsende kampanje. Dagens latterlige utbrudd beviser bare det jeg har sagt i langt tid. Ted Cruz har ikke temperamentet som skal til for å bli president i USA,  sier Trump, ifølge Politico.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer