ANTISEMITTISK: Det ungarske partiet Jobbik er svært høyrevridd og flere av deres budskap er antisemittiske. Csanád Szegedi var nestleder og en av partiets store stjerner. Det var før hans jødiske bakgrunn ble kjent. Foto: AFP PHOTO / FERENC ISZA / NTB Scanpix
ANTISEMITTISK: Det ungarske partiet Jobbik er svært høyrevridd og flere av deres budskap er antisemittiske. Csanád Szegedi var nestleder og en av partiets store stjerner. Det var før hans jødiske bakgrunn ble kjent. Foto: AFP PHOTO / FERENC ISZA / NTB ScanpixVis mer

Csanád var stjerne i det antisemittiske partiet før han fant ut av sine jødiske røtter. Nå er livet hans snudd på hodet

Det første han gjorde var å brenne eksemplarer av sin egen bok.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Csanád Szegedi (32) var en politisk lederstjerne i det ungarske høyreekstreme partiet Jobbik.

Partiet beskrives både som nynazistisk, fascistisk og nasjonalistisk. Szegedi selv var nestleder og én av det antisemittistiske partiets tre valgte medlemmer til Europaparlamentet. Han hadde også vært med på å grunnlegge den paramilitære nasjonalistiske organisasjonen Magyar Gárda.

Det var helt fram til han gikk ut offentlig og fortalte at han var av jødisk opprinnelse.

Avdekket jødisk bakgrunn BBC har denne våren besøkt politikeren, hvis liv har tatt en helt ny vending etter oppdagelsen han gjorde i 2012.

Han brukte sin politiske karriere på å skylde på jødene eller romfolk for problemene i det ungarske samfunn, men for tre år siden fant han ut at hans egen bestemor var fange på en av de beryktede Auschwitz-leirene, en hemmelighet hun holdt på ved å skjule den avslørende tatoveringen med fangenummeret på underarmen. Også hans bestefar skal ha overlevd nazistenes arbeidsleire, skriver New Public Radio.

Avsløringen ble bokstavelig talt en religiøs vekkelse for den fremadstormende nasjonalistiske politikeren. Han trakk seg fra alle verv i ungarske Jobbik.

Ifølge Wall Street Journal oppdaget Szegedi sin jødiske bakgrunn i desember 2011, og han forlot Jobbik sommeren 2012. Den unge Jobbik-lederen Gabor Vona sa på en pressekonferanse i juli 2012 at Szegedi ikke trakk seg på grunn av hans jødiske bakgrunn, men pekte blant annet på mistanker om korrupsjon.

Brant sin egen bok Det verserte nemlig en rekke rykter om at Szegedi hadde bestukket personer som kjente til hans jødiske bakgrunn, for å holde den skjult, ifølge Wall Street Journal.

Mange sår imidlertid tvil om partiets forklaring om korrupsjonsmistanker, spesielt ettet at partileder Vona sendte et internt skriv som lyder som følger:

«Hadde han ikke løyet om sitt opphav (...) ville han aldri blitt MEP (medlem i det europeiske parlamentet, journ.anm.)».

Etter han forlot Jobbik svarte imidlertid Csanád Szegedi symbolsk og teatralsk med å brenne eksemplarer av sin bok «Jeg tror på Ungarns gjenoppstandelse», som inneholder sterkt høyrevridde budskap.

Konverterte Én uke etter å ha forlatt partiet, tok Szegedis liv en brå vending. Ifølge magasinet New Yorker tok han kontakt med rabbineren Slomó Köves.

På dette tidspunktet beskrives Szegedi som knust. Hans politiske karriere var i ruiner, og hans nærmeste omgangskrets hadde sviktet ham. Han ville si unnskyld til Köves for at han hadde vært med å grunnlegge Jobbiks, og han hadde allerede sagt unnskyld til bestemora si.

- Jeg trodde han tullet med meg, men som rabbiner har jeg ikke noe valg om noen ønsker å snakke med meg om jødedommen. Det var en minneverdig opplevelse, men det var sjokkerende å se en person som for to uker siden var på TV som en av frontfigurene for det antisemittiske partiet, sa Slomó Köves til magasinet.

Falske premisser
Siden har han konvertert til ortodoks jødedom, besøkt Israel og konsentrasjonsleirene i Auschwitz. Han ville finne ut av sine religiøse røtter. Nå bruker Szegedi tida på å snakke med ungdom om ekstremisme og nasjonalisme.

- Anti-semittisme trenger ikke jøder, fordi den er basert på falske premisser. Det er en projeksjon av din egen frykt, eller mangel på selvtillit, sier han til BBC.

Selv tror han aldri han kan returnere til politikken. Jobbik selv beskriver seg som et radikalpatriotisk og kristent parti, men møter mye kritikk for sin politikk.

Tidligere i år fikk Ungarn et nyttårsbarn med rom-foreldre og Jobbiks nestleder Elod Novak var blant dem som uttalte seg hetsende om nyttårsbarnet:

- Antijødisk
- Antallet ungarere faller ikke bare drastisk, men snart så vil vi bli en minoritet i vårt eget hjem. Når vil dagen komme når de bestemmer å forandre Ungarns navn? Og når vil vi endelig takle vårt lands største problem?, skrev Novak i et Facebook-innlegg.

- Jeg oppfatter Jobbik som antijødisk, anti-innvandrer og anti-rom. Det at Orbán (Ungarns statsministe, journ.anm.) ikke tar et tydelig oppgjør med dem, gjør at det bygges opp under fremmedfrykten, sa Bjørn Engesland i Helsingforskomiteen til Dagbladet etter uttalelsene til nestlederen.

Flere kritiserer Ungarns konservative regjering for å ikke ta avstand fra Jobbiks holdninger, og at de dermed får grobunn i samfunnet.

Ifølge BBC forsøker Jobbiks leder Gabor Vona å lede partiet i en mer moderat retning, men for Csanád Szegedi er det uaktelt å returnere til partiet.

- Partiet er fortsatt fullt av mennesker som sluttet seg til partiet på grunn av deres radikale holdninger, nasjonalisme og ekstremisme. Disse menneskene vil ikke ha noe mindre av det, så det er en grense for hvor moderate Jobbik kan bli, sier han.

EUROPAPARLAMENTET: Csanád Szegedi vant i 2009 én av Jobbiks tre seter til Europaparlamentet. Tre år etter var hans politiske karriere slutt. Foto: AP/Bela Szandelszky/NTB Scanpix
EUROPAPARLAMENTET: Csanád Szegedi vant i 2009 én av Jobbiks tre seter til Europaparlamentet. Tre år etter var hans politiske karriere slutt. Foto: AP/Bela Szandelszky/NTB Scanpix Vis mer