Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Cuba - før murene faller

HAVANNA (Dagbladet): Ennå er alt annerledes på Cuba. Fortsatt har ikke utenlandske tilreisende oversvømt øya.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ennå har ikke Gamle Havanna med sine koloniale hus falt helt i grus. Det ingen kø langs Ernest Hemingways barløype mellom La Bodeguita og Floridita. I forbindelse med pavens besøk er hele verdens søkelys rettet mot Fidel Castro og Cuba.

Fremdeles finnes nesten tomme, jomfruelige strender. Bilene er få. Historiens eneste «fidelistiske» regime står også fremdeles. Men det varer kanskje ikke så lenge. Nå er tida inne for å dra til Cuba. Men det kan haste med å dra også av andre grunner.

DETTE KOSTER REISEN
Fly og hotell:
Havanna - 7 netter: (Globetrotter) 9140,-

Havanna - to uker: (Star Tour) 7995,-

Badeferie - to uker:(Saga Solreiser) 4995,-

Badeferie - to uker: (Star Tour) 5895,-

Badeferie - to uker: (Ving reiser) 4995,-

Prisene inkl. ikke reiseskatter

I Havanna kjemper myndighetene sammen med UNESCO om å redde den vakre, koloniale Gamlebyen før husene raser sammen. Gatelivet er alt snudd på hodet etter at én mur falt, den i Berlin, som la Cubas økonomi i grus. Dermed overtok dollaren igjen som enerådende betalingsmiddel for alt som et menneske begjærer.

- Alt det som ingen vil ha, kan kjøpes med kubanske pesos, sukket Hernan tankefullt over en boks kubansk øl betalt med mine dollar.
Dersom muren mellom USA og Cuba skulle falle, ligger øya åpen for en virkelig flom av besøkende fra USA.

- Da blir det et sant helvete her, mener en europeisk turoperatør.

Men enn så lenge er Cuba noe ganske utenom det vanlige.

Havanna gikk for å være «verdens vakreste by» i glansdagene under det spanske verdensriket. Og i Gamle Havanna står ennå mange av de gamle, praktfulle husene igjen. Bydelen står nå på FNs liste over verdens kulturarv, og i den grad man kan skaffe penger, skal hele strøket pusses opp.

Bilparken er en egen severdighet: Storparten er gamle dollarglis fra før revolusjonen, bare iblandet noen nyere, men like forfalne Ladaer fra Sovjetunionen.

Mye fornøyelig litteratur har utspring i Havanna. På det nå nyoppussede Hotel Sevilla rørte agentene rundt i Graham Greenes «Vår mann i Havanna». På Hotel Ambos Mundos bodde Ernest Hemingway i ti år.

Et land med økonomisk krise og rasjonering er ikke noe sted for å utvikle et kjøkken av høy klasse. Knapt en kubaner kan spise nasjonalretten stekt gris. Vil man ha musikk er stedet for rock Lluvia de Oro ved havna. Over hele øya finnes Casa de la Trova for å nyte folkemusikk.

Tida er inne for dem som vil oppleve noe annerledes. Snart kan det være for seint.

VIL DU OPPLEVE CUBA - REIS NÅ: På Cuba kan du oppleve det meste, men skal du se det opprinnelige av hva øya har å by på, bør du reise snart.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!