Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Cuba avviste Condi

- Verdiløse kommentarer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I en TV-sendt tale lovet USAs utenriksminister Condoleezza Rice det cubanske folket at dersom de ønsket en fredelig, demokratisk endring, ville folket få støtte fra USA.

Men Cubas kulturminister, Abel Prieto, sier at hennes kommentarer er verdiløse, skriver BBC News.

Ingen har sett Castro-brødrene

President Castro har gitt fra seg makten til sin bror, Raul, etter at han ble syk.

Ingen av brødrene har blitt observert siden storebror ga fra seg makten mandag.

Fredag sa Cubas helseminister, Jose Ramon Belaguer, at Fidel Castros tilstand var tilfredsstillende etter operasjonen.

Demokratisk overgang

Under gårsdagens tale sa Condoleezza Rice det er store endringer i vente på Cuba. I likhet med president Bush ba hun også om en demokratisk overgang på øya.

image: Cuba avviste Condi

- USA respekterer deres streben etter å være selvstendige innbyggere og vi vil stå sammen med dere for å sikre deres rettigheter- å snakke som dere vil, tenke som dere ønsker, til å tilbe som dere vil og til å velge deres ledere fritt i demokratiske valg, sa Rice.

Blokkerer sendinger

Cubanske myndigheter gjør sitt beste for å blokkere amerikanske tv-sendinger til øya, og lykkes, melder BBCs korrespondent i Washington.

Kulturminister Prieto uttalte at Rices tale ville falle for døve ører og ba Washington om å respektere institusjonene på øya.

- Condoleezza vet utmerket godt at ingen i Cuba vil få høre meldingen fra henne, den kommer fra en talsperson for utenlandske myndigheter, noe som er verdiløst for cubanere, sa han.

Må venne seg til tanken

Selv om lillebror Castro ikke har vist seg offentlig siden mandag, står myndighetene fast på at han er midlertidig leder.

BBCs korrespondent på Cuba, Stepehen Gibbs, mener at en årsak til dette kan være at Raul Castro helt bevisst gir cubanerne tid til å venne seg til det faktum at den eneste lederen de har hatt i 47 år er ute av spill.

VERDILØST: Condoleezza Rices uttalelser har ingen verdi for cubanere, hevder cubanske myndigheter. Foto: Scanpix
VERDILØST: Condoleezza Rices uttalelser har ingen verdi for cubanere, hevder cubanske myndigheter. Foto: Scanpix Vis mer

Fidel Castro, som fyller 80 år denne måneden, har overlevd ni amerikanske presidenter.

IKKE VIST SEG: Lillebror Raul Castro har ikke vist seg offentlig siden før han ble midlertidig leder for Cuba.