Cuba bryter med Panama

Cuba bryter de diplomatiske forbindelsene med Panama, etter at landet benådet fire eksilcubanere som var dømt for å ha planlagt et attentat mot Fidel Castro.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

De fire planla å drepe den cubanske lederen mens han deltok under et toppmøte i Panama by i 2000, og ble tidligere i år dømt til mellom sju og åtte års fengsel.

Attentatplanene ble avslørt av cubansk etterretning, og de fire ble pågrepet i Panama by samme dag som Castro ankom landet.

Etterforskningen viste at de planla å drepe Castro med en bombe, og politiet fant store mengder sprengstoff.

Beryktet

I spissen for attentatmennene sto den 76 år gamle Luis Posada Carriles som er en velkjent og beryktet skikkelse i det høyreekstreme eksil-cubanske miljøet.

Posada, som på 1960-tallet ble trent av den amerikanske etterretningsorganisasjonen CIA og deltok i den mislykkede invasjonen av Grisebukta, har tidligere opp gjennom årene deltatt i en rekke terroraksjoner mot cubanske mål.

Den mest spektakulære var sprengningen av et cubansk passasjerfly over Barbados i 1976, der 73 mennesker ble drept. For dette sonet Posada ni år i et venezuelansk fengsel, før han fikk hjelp til å flykte.

Senere dukket han opp som en sentral skikkelse i president Ronald Reagans hemmelige operasjon for å forsyne contras-opprørerne i Nicaragua med våpen, før han i 1990 ble såret i et attentat i Guatemala. Cubansk etterretning mistenkes for å ha stått bak.

I 1997 ble det kjent at Posada hadde betalt en gruppe menn fra El Salvador for å sprenge bomber ved hoteller i Havana, i håp om å skremme utenlandske turister bort fra landet.

Advarte

Cuba, som gjentatte ganger krevde de fire eksil-cubanerne utlevert, advarte på forhånd Panama mot å benåde dem. Dette valgte landets konservative president Mireya Moscoso likevel å gjøre, som noe av det siste før han tirsdag må overlate presidentstolen til sosialdemokraten Martin Torrijos.

Torrijos er sønn av Panamas tidligere president Ricardo Omar Torrijos, som var en nær venn av Fidel Castro.

Bare timer etter at benådningen var kjent, ble det opplyst at de fire eksil-cubanerne hadde forlatt Panama om bord i to privatfly som satte kursen mot USA.

- Medskyldig

Reaksjonene i Havana lot ikke vente på seg. I en offisiell kunngjøring fra den cubanske regjeringen omtales president Moscoso som «en medskyldig og beskytter av terrorisme», samtidig som det varsles øyeblikkelig brudd i de diplomatiske forbindelsene med landet.

Cuba kaller videre løslatelsen av de fire eksil-cubanerne for «en fornærmelse mot terrorofrene og deres familier», og gjør det klart at de vil holde Moscoso personlig ansvarlig for «nye forbrytelser disse avskyelige drapsmennene kommer til å begå».

Amerikanske myndigheter nektet torsdag for å ha lagt press på Panama for å få benådet de fire eksil-cubanerne, og ville ikke opplyse om de hadde tatt veien til USA.

(NTB)

<B>FRIGITT: Reynol Rodriguez (t.v.) klemmer Pedro Remon (i midten) og hans sønn Peter Remon idet Remon ankommer flyplassen Opa-Locka i Miami. Remon er en av de fire som er anklaget for å ha planlagt et attentat mot Fidel Castro.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer