Cuba bryter med Panama

Cuba bryter de diplomatiske forbindelsene med Panama, etter at landet benådet fire eksilcubanere som var dømt for å ha planlagt et attentat mot Fidel Castro.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

De fire planla å drepe den cubanske lederen mens han deltok under et toppmøte i Panama by i 2000, og ble tidligere i år dømt til mellom sju og åtte års fengsel.

Attentatplanene ble avslørt av cubansk etterretning, og de fire ble pågrepet i Panama by samme dag som Castro ankom landet.

Etterforskningen viste at de planla å drepe Castro med en bombe, og politiet fant store mengder sprengstoff.

Beryktet

I spissen for attentatmennene sto den 76 år gamle Luis Posada Carriles som er en velkjent og beryktet skikkelse i det høyreekstreme eksil-cubanske miljøet.

Posada, som på 1960-tallet ble trent av den amerikanske etterretningsorganisasjonen CIA og deltok i den mislykkede invasjonen av Grisebukta, har tidligere opp gjennom årene deltatt i en rekke terroraksjoner mot cubanske mål.

Den mest spektakulære var sprengningen av et cubansk passasjerfly over Barbados i 1976, der 73 mennesker ble drept. For dette sonet Posada ni år i et venezuelansk fengsel, før han fikk hjelp til å flykte.

Senere dukket han opp som en sentral skikkelse i president Ronald Reagans hemmelige operasjon for å forsyne contras-opprørerne i Nicaragua med våpen, før han i 1990 ble såret i et attentat i Guatemala. Cubansk etterretning mistenkes for å ha stått bak.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer