Cuba erklærer ni dagers landesorg etter Castros bortgang

Mens noen cubanere jubler, er det erklært ni dagers landesorg på Cuba etter at den revolusjonære lederen og tidligere presidenten Fidel Castro døde.

DØD: En person holder opp et bilde av Cubas tidligere president Fidel Castro på en minneseremoni i La Paz i Bolivia. Foto: David Mercado / Reuters NTB scanpix
DØD: En person holder opp et bilde av Cubas tidligere president Fidel Castro på en minneseremoni i La Paz i Bolivia. Foto: David Mercado / Reuters NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Landesorgen forberedes dagen etter at president Raúl Castro opplyste på statlig fjernsyn at hans bror revolusjonshelten var død i en alder av 90 år. Etter eget ønske kremeres Fidel Castro lørdag, og det blir landesorg fram til hans aske begraves søndag 4. desember. I denne perioden skal «all offentlig virksomhet og tilstelninger opphøre, og flagget skal fires på halv stang på offentlige bygninger og militæranlegg», opplyste myndighetene lørdag.

Kommende mandag og tirsdag blir det likvake i Havanna, etterfulgt av et offisielt farvel på Revolusjonsplassen. En fire dagers prosesjon på 900 kilometer gjennom landet avsluttes i Santiago, der Castro begraves i en seremoni på gravlunden Santa Ifigenia. Den tidligere presidenten og poeten José Martí er også begravd her.

Jubel og sorg

Reaksjonene etter meldingen om Castros død har vært blandede, og spesielt stort har skillet vært ved Floridastredet. I Miami brøt jubelen løs, og folkemengder viftet med flagg, danset og slo på grytelokk.

- Det er trist at en finner glede i en persons død, men den personen skulle aldri vært født, sier Pablo Arencibia, en lærer som flyktet fra Cuba for 20 år siden.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer