Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Cuba har et politisk og økonomisk system kjørt så skakt det kan, og det må endre seg

- Det store spørsmålet er hva som blir Cubas framtid.

CUBA: Cuba henger igjen i en svunnen tid, økonomisk og politisk. En framfohandlet fangeutveksling med USA, med hjelp fra paven har imidlertid tint isfronten dem imellom, og landene starter nå diplomatisk samarbeid. Det vil trolig bety mye for øya like sør for USAs østkyst. Foto: AP Photo/Desmond Boylan/NTB Scanpix
CUBA: Cuba henger igjen i en svunnen tid, økonomisk og politisk. En framfohandlet fangeutveksling med USA, med hjelp fra paven har imidlertid tint isfronten dem imellom, og landene starter nå diplomatisk samarbeid. Det vil trolig bety mye for øya like sør for USAs østkyst. Foto: AP Photo/Desmond Boylan/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Cuba henger igjen i en svunnen tid, både økonomisk og politisk. Landet har vært isolert for handel og samarbeid med sitt mektige naboland i nord i over 50 år.

I går kveld kunngjorde Barack Obama og Cuba-president Raúl Castro at det diplomatiske samarbeid skal tas opp igjen. Det økonomiske samarbeidet skal skrus opp, og det er ventet at handelsembargoen også vil oppheves mellom de to landene.

- Politikken har i mer enn 50 år vært helt hodeløs. Dette er noe vi har venta på og lengta etter, og når du har venta på noe i 50 år og det kommer, er det ganske plutselig, sier Cuba-ekspert og medforfatter av boka «Dette er Cuba - alt annet er løgn!», Dag Hoel, til Dagbladet.

Hva blir Cuba? Hoel sier et fullstendig diplomatisk samarbeid er en prosess som kommer til å ta tid. Samtidig er han sikker på at det kommer til å skje og at handelsembargoen etter hvert vil oppheves.

Han mener det riktige spørsmålet å stille seg nå er: hva skjer på Cuba?

MÅ ENDRES: Cuba-ekspert og forfatter av boka «Dette er Cuba - alt annet er løgn!», Dag Hoel sier han har ventet lenge på en gjenopprettelse av det diplomatiske samarbeidet mellom USA og Cuba.

Arkivfoto: EIK,ROBERT S./Dagbladet
MÅ ENDRES: Cuba-ekspert og forfatter av boka «Dette er Cuba - alt annet er løgn!», Dag Hoel sier han har ventet lenge på en gjenopprettelse av det diplomatiske samarbeidet mellom USA og Cuba. Arkivfoto: EIK,ROBERT S./Dagbladet Vis mer

- Åpne handelsforbindelser må bli opprettet. Det kommer til å medføre en større amerikansk økonomisk innflytelse på Cuba. Dette vil også smitte over på andre sektorer i samfunnet. Cuba har et økonomisk og politisk system kjørt så skakt det kan, så det må endre seg. De økonomiske endringene vil også påvirke politikken, og det blir veldig spennende å se hvilken retning det tar de neste åra, sier han.

Det lukkede og regulerte økonomiske systemet på Cuba er fra en svunnen tid. Samtidig har Castro-dynastiet og de gamle revolusjonære geriljasoldatene innsett at deres tid snart er omme, sier Hoel.

- I vår tid har det vist seg at kapitalismen også er et system som er avkledd med tanke på å redde verden for de utfordringene vi står overfor. Paradoksalt nok kan kapitalismen, som Cuba har kjempet mot i flere tår, bli redningen deres på kort sikt, sier han.

Cuba-boom I Cuba venter det en høyt utdannet og billig arbeidsstokk som amerikanske investorer og selskaper nok kan tenke seg å bruke. Det er en mulighet som etter hvert vil åpne seg for amerikanerne.

- Det er ikke veldig stor kjøpekraft på Cuba, men det kan det bli. Samtidig kan dette bety en boom for Cuba og spesielt Havana. Det bor veldig mange kubanere i USA og turismen kan skyte fart, sier han.

LENGE LEVE REVOLUSJON: De revolusjonære kommunistene som tok makta på Cuba i 1959 er i ferd med å bli borte. Det store spørsmålet er hva som blir framtida på Cuba. Foto:EPA/Ernesto Mastrascusa/NTB Scanpix
LENGE LEVE REVOLUSJON: De revolusjonære kommunistene som tok makta på Cuba i 1959 er i ferd med å bli borte. Det store spørsmålet er hva som blir framtida på Cuba. Foto:EPA/Ernesto Mastrascusa/NTB Scanpix Vis mer

Havana var før handelsblokaden og det mangeårige isfronten et yndet reisemål for festsugne amerikanere. Ettertraktede varer som kubanske sigarer er én av varene amerikanerne har savnet. Obama annonserte nemlig også at amerikanere kan importere varer fra Cuba for 400 dollar (3000 kroner), der hundre av dollarene kan være i tobakk eller alkohol.

- Jeg tipper kassene med sigarer allerede ligger pakket og klare i Havana, sier Hoel.

- Det er viktig å ha i mente at denne åpninga også legger press på Cuba. Det medfører at sterke krefter som vi ha et annerledes Cuba vil få innpass økonomisk, og dermed farge politikken. Det mest spennende nå er hvordan Cuba kommer til å se ut, sier han.

Rørt til tårer - En ung kubansk kvinne jeg satt sammen med da kunngjøringene kom, begynte å gråte, forteller Borghild Tønnessen-Krokan, som bor på Cuba og jobber som konsulent for blant andre Norsk utenrikspolitisk institutt og Universitetet i Oslo, til NTB.

Kongressen kan imidlertid fortsatt støtte kjepper i hjulene for Obamas Cuba-plan. Republikanerne vil fortsatt holde liv i handelsblokaden.

- Dette føyer seg inn i en lang rekke av tankeløse innrømmelser fra Obamas side overfor brutale diktatorer, sier republikanernes leder i Representantenes hus, John Boehner, ifølge NTB.

- Obamas signaler om en endring i politikken overfor Cuba er positiv og i tråd med norsk politikk. De to nabolandene har blant annet som intensjon å normalisere de diplomatiske forbindelser og gjenåpne ambassader i hverandres land. Dette vil bidra til at de to landene kan forholde seg til hverandre på en mer konstruktiv måte, sier utenriksminister Børge Brende (H) i en uttalelse.

- Vi håper at Cuba svarer på endringen i USAs politikk med å åpne opp for sivilt samfunn, fremme demokratisk utvikling i landet og gi det kubanske folk ytringsfrihet, sier Brende.