Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Cuba: Hvordan ble spionens kone gravid?

- Må holdes hemmelig.

Gerardo Hernandez, sammen med sin høygravide kone Adriana Perez etter hjemkomsten til Cuba. Foto: AP / NTB Scanpix
Gerardo Hernandez, sammen med sin høygravide kone Adriana Perez etter hjemkomsten til Cuba. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Cubanerne fikk noe å gruble over da den løslatte spionen Gerardo Hernandez kom hjem i triumf etter 16 år i amerikansk fangenskap. Hvordan kunne det ha seg at hans cubanske kone var høygravid?

Adriana Perez ventet på sin mann på flyplassen i Havanna, sammen med blant andre Cubas president Raul Castro. TV-bildene av da hun kastet seg rundt halsen på ektemannen, levnet liten tvil om hvordan det var fatt med henne.

Gerardo Hernandez ble pågrepet i USA i 1998, anklaget for å ha ledet en cubansk spionring kjent som Wasp Network.

Fire andre cubanske spioner ble også pågrepet, og dommen mot Hernandez lød på to ganger livsvarig fengsel. Siden har han sittet i et føderalt fengsel i Florida.

Spekulasjoner Besøk fra sin kone kan han umulig ha fått, ettersom hun også arbeider for den cubanske etterretningstjenesten, melder CNN.

Ifølge cubanske myndigheter nektet USA henne derfor å besøke mannen i fengselet, men på Cuba spekuleres det nå hett på om noe kan ha skjedd bak kulissene. Hernandez selv kom med visse hint.

- Alle spør, og vi har hatt mye moro med kommentarene og spekulasjonene. Sannheten er at dette måtte holdes hemmelig. Vi kan ikke gå i detaljer, for vi ønsker ikke å såre dem som vil oss godt, sier den løslatte spionen til cubansk TV.

Bekrefter Ifølge Hernandez er konas graviditet et resultat av forhandlinger på høyt nivå mellom Cuba og USA.

- Noe av det første som kom ut av denne prosessen, var dette, sier han og peker på konas svulmende mage.

- Jeg måtte ta i bruk fjernkontroll, men alt gikk helt fint, sier han.

Amerikanske myndigheter bekrefter overfor CNN at det ble lagt til rette for prøverørsbefruktning av den fengslede spionens kone på Cuba.

- Vi kan bekrefte at USA la til rette for at fru Hernandez kunne få barn med sin mann, sier en talsmann for justisdepartementet i Washington.

Som takk for hjelpen sørget myndighetene i Havanna for at amerikaneren Alan Gross fikk bedre soningsforhold på Cuba. Gross satt fengslet for å ha importert ulovlig teknologi til Cuba, og ble løslatt sammen med Hernandez i en fangeutveksling i forrige uke.

(NTB)

Lik Dagbladet på Facebook