Cuba med ny grunnlov, men i 2021 kan alt snus på hodet

Cuba skriver ny grunnlov, men det er først når de gamle partipampene forsvinner at de store endringene kan komme, tror norsk ekspert.

NY GRUNNLOV: I disse dager debatterer Cubas lovgivere forslaget til ny grunnlov. Her et bilde fra Havana. Foto: Reuters / NTB Scanpix
NY GRUNNLOV: I disse dager debatterer Cubas lovgivere forslaget til ny grunnlov. Her et bilde fra Havana. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Cubas mål er ikke lenger å bygge et kommunistisk samfunn, men et sosialistisk samfunn, heter det i landets nye grunnlovsforslag.

Forslaget vil også åpne for privat eierskap av land og eiendom, og holder døra på gløtt for likekjønnet ekteskap.

Følgelig har forslaget fra grunnlovskommisjonen, ledet av Cubas tidligere president Raúl Castro, fått mye oppmerksomhet i vestlig presse, deriblant Reuters.

På overflaten kan disse endringene se ut til å kunne drastisk endre Cuba for alltid. Men den norske Cuba-eksperten statsviter Vegard Bye, tidligere Nupi-forsker og forfatter, lar seg ikke overbevise av grunnlovsforslaget riktig ennå.

Tror ikke på snarlig endring

Tidligere har Bye, sammen med Dag Hoel, gitt ut boka «Dette er Cuba - Alt annet er løgn». Nylig leverte han sin doktoravhandling om nettopp endringsprosessene på Cuba.

Han utelukker ikke at forslaget til den nye grunnloven kan ha stor betydning for Cuba, men tror selv ikke det vil bety så mye. Inntil videre.

- Cuba vil fortsatt ha et ettpartisystem, et system hvor kommunistpartiet er den øverste myndighetsautoriteten. Slik det ligger an nå, tror jeg ikke leninismen forsvinner med denne nye grunnloven, sier Bye.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.