Cuba og USA gjenopptar kontakt

Skal snakke om migrasjon og post.

 -FORNØYD:  - Vi er svært fornøyd med at Cuba har gått med på samtaler, sa Clinton under et besøk i El Salvador. Her sammen med tidligere førstedame i landet,  Elizabeth de Calderon Sol. Foto: AFP PHOTO/SCANPIX
-FORNØYD: - Vi er svært fornøyd med at Cuba har gått med på samtaler, sa Clinton under et besøk i El Salvador. Her sammen med tidligere førstedame i landet, Elizabeth de Calderon Sol. Foto: AFP PHOTO/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

USA og Cuba er blitt enig om å gjenoppta direkte samtaler om migrasjon og postforbindelser, opplyser en kilde i Obama-administrasjonen.


Utenriksminister Hillary Clinton sa seg tilfreds med at Cuba lørdag svarte positivt på USAs forespørsel om direkte samtaler om migrasjon, som ble suspendert av tidligere president George W. Bush i 2003.


- Vi er svært fornøyd med at Cuba har gått med på samtaler om migrasjon og post, sa Clinton under et besøk i El Salvador for å overvære innsettelsen av Mauricio Funes som ny president.


Det positive cubanske svaret er det siste tegnet på framgang i Barack Obamas ønske om å bedre forbindelsene med den gamle fienden.


- President Obama og jeg er innstilt på en ny tilnærming. Jeg mener vi har gjort mer framgang på fire måneder enn det ble gjort på mange år, sa Clinton.


Amerikanske tjenestemenn sa Cuba også hadde uttrykt interesse for å snakke om felles innsats mot terrorisme og narkotikasmugling og håndtering av farlige orkaner.


På alle disse områdene var det tidligere sporadisk kontakt og samarbeid til tross for den amerikanske boikotten og mangelen på diplomatiske forbindelser.


Tautrekking om Cuba

Clinton reiser tirsdag til Honduras for å ta del i et møte i Organisasjonen av amerikanske stater (OAS) der et flertall av de latinamerikanske medlemsstatene ønsker at Cuba igjen skal tas opp som medlem.


OAS kastet ut Cuba i 1962 etter at Fidel Castro nasjonaliserte amerikanske eiendommer og nærmet seg Sovjetunionen.


Clinton gjentok at USA ikke støtter at Cuba tas inn igjen før landet respekterer de demokratiske prinsippene som ligger til grunn for OAS og løslater politiske fanger.


Flere land, blant dem Nicaragua, Venezuela og Bolivia ønsker at Cuba skal gjenopptas straks, og Nicaragua truer med å foreslå en avstemning allerede på møtet i San Pedro Sula i Honduras.


Kompromiss

Diplomater ved OAS hovedkvarter i Washington har jobbet intenst for å komme fram til et kompromiss for å unngå en avstemning.

OAS opererer vanligvis på basis av konsensus, men i en avstemning skal det bare to tredels flertall til blant de 34 medlemslandene for å ta Cuba inn igjen, og det er en klar risiko for at USA ender i mindretall i en slik avstemning.


En amerikansk tjenestemann ville ikke utelukke at Clinton dropper å delta på møtet om det ikke er et kompromiss som USA kan godta. Et kompromiss kan være en erklæring til støtte for arbeidet for å finne en løsning for Cuba.


Restriksjoner fjernet

For å bedre forholdet til Cuba opphevet Obama for to måneder siden restriksjonene på hvor ofte cubansk-amerikanere kan besøke Cuba og hvor mye penger de kan sende til slektninger på øya.


Men Obama har også understreket at Cuba må åpne for demokratiske reformer før det blir aktuelt å vurdere en opphevelse av boikotten.

USA håper at samtalene om migrasjon kan minske risikoen for en ny masseinnvandring av cubanske flyktninger slik det skjedde i 1980 og i 1994.


I en avtale i 1995 forpliktet Cuba seg til å stanse ulovlig migrasjon til USA, mens USA forpliktet seg til å utstede visum til 20.000 cubanere årlig. Også denne avtalen ble suspendert av Bush. (©NTB)