- SANN SØNN:  I en offisiell kunngjøring som ble lest opp på cubansk TV, sa regjeringen at Chávez hadde stått last og brast med Fidel Castro som en sann sønn i de 14 årene han styrte Venezuela. Her er de to i Canaima nasjonalpark da Castro fylte 75 år. Foto:AP Photo / HO / NTB SCANPIX
- SANN SØNN: I en offisiell kunngjøring som ble lest opp på cubansk TV, sa regjeringen at Chávez hadde stått last og brast med Fidel Castro som en sann sønn i de 14 årene han styrte Venezuela. Her er de to i Canaima nasjonalpark da Castro fylte 75 år. Foto:AP Photo / HO / NTB SCANPIXVis mer

Cuba ser mot usikker framtid uten Chávez

Bytta leger og lærere mot billig venezuelansk olje.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Myndighetene erklærte tre dagers landesorg, og TV- og radiosendingene hadde knapt plass til andre nyheter.

I en offisiell kunngjøring som ble lest opp på TV, sa regjeringen at Chávez hadde stått last og brast med Fidel Castro som en sann sønn i de 14 årene han styrte Venezuela.

Chávez' død er illevarslende nyheter for Cuba, selv om det ikke kom spesielt uventet etter hans lange kamp mot kreft, mye av den ført på sykehus på Cuba.

Chávez' resolutte støtte til Cuba bidro til at landet kom på fote igjen økonomisk etter sjokket som kommunismens fall i Europa medførte, og til at landet kom ut av isolasjonen og inn i det gode selskap igjen i Latin-Amerika.

Det er særlig oljen som det oljerike Venezuela selger billig til Cuba som har bidratt til at landet har holdt seg flytende de siste årene. Til gjengjeld har Cuba sendt tusener av leger og lærere til Venezuela.

Chávez har derfor vært ansett av cubanerne som en uerstattelig leder og alliert i regionen og redningsmann for sosialismen. I offisielle medier blir han ustanselig trukket fram som en forkjemper for regional enhet, uavhengighet og Cuba selv.

I de to årene han slet med kreftsykdommen, var det på Cuba han fikk behandling, til sammen fire operasjoner og mange runder cellegift- og strålebehandling.

(NTB)