SATT I DENNE BILEN: Cubansk TV har vist dette bildet, som skal komme fra Innenriksdepartementet, som viser hvordan leiebilen Payá satt i så ut etter «ulykken». Foto:  AFP PHOTO / TV-CUBANA / NTB Scanpix
SATT I DENNE BILEN: Cubansk TV har vist dette bildet, som skal komme fra Innenriksdepartementet, som viser hvordan leiebilen Payá satt i så ut etter «ulykken». Foto: AFP PHOTO / TV-CUBANA / NTB ScanpixVis mer

Cuba skylder på høy fart etter at opposisjonsleder døde

Regimekritikere tror ikke noe på at det var en ulykke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Cubanske myndigheter legger skylden på den spanske sjåføren for ulykken som kostet den kjente dissidenten Oswaldo Payá livet. Ifølge innenriksdepartementet bremset Angel Carromero Barrios brått mens han kjørte i høy hastighet på en glatt vei i Bayamo-provinsen søndag. Carromero var fører da bilen kjørte av veien og traff et tre. Payá og en annen dissident, Harold Cepero, mistet livet, mens Carromero og en ung svensk politiker, Jens Aron Modig fikk lettere skader.
I den offisielle rapporten heter det at Carromero ignorerte flere skilt om å sette ned farten på grunn av veiarbeid. Han skal ha kjørt dobbelt så fort som de 60 kilometer i timen som var tillatt på de to kilometerne der veien bare var gruslagt.

Mistet kontrollen Ifølge to vitner mistet han kontrollen over bilen da han i stor fart kom inn i en strekning med grus. Carromero hadde sittet i åtte timer bak rattet da ulykken skjedde. Payá og Cepero satt i baksetet uten setebelter, ifølge rapporten som ble lest opp på statlig TV fredag. Bilder av den sterkt ramponerte blå leiebilen ble også vist. Carromero er medlem av ungdomsorganisasjonen til det konservative spanske Folkepartiet, mens Modig er leder for Kristdemokratiska ungdomsförbundet.
Både Carromero og Modig er anholdt mens etterforskningen av ulykken pågår. Det er ikke klart når de slipper løs og får lov å reise hjem.

Tviler Datteren til Payá, Rosa Mari Payá, har uttrykt sterk tvil om ulykkesforløpet. Hun mener myndighetene står bak, og hevder at en annen bil flere ganger prøvde å presse bilen Payá var i, av veien. Payá var en av Cubas mest kjente opposisjonelle. Han ble først kjent da han sto bak et opprop til nasjonalforsamlingen om politiske reformer som fikk 25.000 underskrifter i 2002, det såkalte Varela-prosjektet.

Samme år ble han tildelt EU-parlamentets pris for menneskerettigheter, Sakharov-prisen, og han ble to ganger nominert til Nobels fredspris av den tsjekkiske presidenten Václav Havel.

NTB