GJENFORENING: En kvinne tas i mot av slektninger etter å ha reist inn til Cuba fra USA. Barack Obama tillot mandag kubansk-amerikanere å reise inn til Cuba.   (AP Photo/Javier Galeano)
GJENFORENING: En kvinne tas i mot av slektninger etter å ha reist inn til Cuba fra USA. Barack Obama tillot mandag kubansk-amerikanere å reise inn til Cuba. (AP Photo/Javier Galeano)Vis mer

Cuba venter på penger og familiegjenforeninger

Obama mykner opp forholdet til Castro.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Familier som i årevis har vært skilt fra sine familier kunne tirsdag bestille flybilletter for å reise den lille strekningen som skiller Cuba fra Miami.

Charterselskaper basert i Florida har de siste dagene drevet en frenetisk virksomhet for å legge til Cuba på sine reiseruter etter at president Obama sin administrasjon besluttet å lette endel av restriksjonene på reiser og transaksjoner med Cuba.

Nå kan kubansk-amerikanere få fly direkte til landet fra USA og sende ubegrensete pengebeløp.

Bare amerikanere med tilknytning Cuba får reise
Det forventes at endringen i USAs politikk ovenfor Cuba vil bedre landets svake økonomi, men mange kubansk-amerikanere mener at den siste tids endring ikke er nok.

- Dette er noe de skulle ha gjort for lenge siden. Å ha bilaterale forhold mellom de to landene er til det beste for USA og Cuba, sier ingeniøren Simon Rodriguez til AP.

USA lar fortsatt ikke amerikanere uten tilknytning til Cuba få besøke landet eller sende penger.

Enkelte amerikanske politikere er kritiske til åpningen mot Cuba, og hevder det vil kanalisere penger til Castros regime. Andre, støttet av handels- og landbruksorganisasjoner, mener lettelsene ikke går langt nok og vil ha reisefrihet for alle amerikanere.

Gleder seg til å se datteren igjen
- Ingen land skal kunne diktere hvor du kan og hvor du ikke kan reise. Jeg er lei av å fortelle myndighetene at jeg kom fra Mexico og ikke Cuba, sier Edward Cajuso fra New Jersey til New York Daily News.

Han er en av mange kubanere i området Little Havana i Union City, New Jersey. Der var det stor feiring da Obamas avgjørelse om å lette restriksjoner mot innreise til Cuba.

Eksil-kubaneren Ruben Ruiz, 52, fortalte avisa om hvordan han gledet seg til å se barnebarnet på 5 år for første gang.

- Det er veldig vanskelig når du bor her alene i mange år uten kontakt med din egen datter og familie, sa Ruiz til New York Daily News.

Fidel Castro har også tatt bladet fra munnen for å omtale USAs nye Cuba-holdning.

- Forholdene ligger nå til rette for Obama til å bruke sitt talent på en konstruktiv måte for å endre noe som har vært mislykket i over et halvt århundre, skrev Castro ifølge New York Times.

GJENFORENING: Slektninger kan endelig møtes igjen etter President Obamas oppmykning av restriksjonene mot Cuba. (AP Photo/Javier Galeano)
GJENFORENING: Slektninger kan endelig møtes igjen etter President Obamas oppmykning av restriksjonene mot Cuba. (AP Photo/Javier Galeano) Vis mer