Cuba-veteraner tilbake i Grisebukta

For 40 år siden invaderte de Grisebukta på Cuba mens verden ventet på at den tredje verdenskrig skulle brake løs. Nå er amerikanske Cuba-veteraner tilbake i Grisebukta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I 1961 var de unge soldater som ble sendt til Cuba av president Kennedy. Verden holdt pusten. Striden mellom USA og Sovjetunionen om utplassering av våpen på Cuba holdt på å sende verden ut i atomkrig. De amerikanske invasjonsstyrkene ble slått tilbake av Castros styrker.

I går var amerikanske veteraner tilbake i Grisebukta, eller Playa Giron som det heter på spansk. Mange av dem var selv cubanere som hadde flyktet fra Castro og kom tilbake for å styrte ham. Denne gangen la de ned blomster på stranda, der det fremdeles står et skilt til minne om invasjonsforsøket: «Giron, åstedet for det første nederlaget for yankee-imperialisme i Sør-Amerika».

- Dette er veldig følelsesladet for meg, sier veteranen Alfredo Duran til Washington Post. Duran var en av de 1500 som ble satt i land i Grisebukta rett etter midnatt den 17.april 1961.

- Jeg er her for å vise respekt for dem på begge sider som døde på disse strendene. Jeg håper at en slik tragedie aldri kommer til å gjenta seg i vårt lands historie, sier Duran, som ble tatt til fange på Cuba og satt fengslet i 18 måneder.

Til sammen er mer enn femti veteraner samlet i Grisebukta. Blant dem er tidligere CIA-topper og folk fra Kennedy-administrasjonen som var ansvarlige for invasjonen.

CUBA-KRISEN:Det sovjetiske lasteskipet "KOLKHOZNIK" på vei til Cuba. Skipet har 4 motortorpedobåter på dekket