Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Cuba vil kjøpe mat i USA

For første gang på 41 år vil Cuba kjøpe mat fra USA. En talsmann for utenriksdepartementet i Washington ga torsdag sin støtte til forespørselen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var som følge av orkanen Michelle at Cuba ba om å få kjøpe korn, soyabønner, mel og andre produkter til en verdi av mellom 100 og 500 millioner kroner.

Orkanen, som var den verste på flere tiår, ødela avlinger og industri da den feide over Cuba for en uke siden. Fem mennesker mistet livet.

- På grunn av anmodningens humanitære natur vil vi rådføre oss med andre instanser i administrasjonen og forsøke å få salget raskt godkjent, sa utenriksdepartementets talsmann Philip Reeker. Cuba vil ha maten innen desember, og har gått med på ikke å bruke skip under cubansk flagg.

Den amerikanske landbruksnæringen håper at salget åpner døra for mer eksport av mat til Cuba, som har vært rammet av amerikansk boikott siden 1960.

I et første brudd med boikotten vedtok kongressen i fjor en lov som åpner for at Cuba kan kjøpe mat i USA. Men loven gikk ikke så langt som landbruksinteressene og Cuba ønsket, siden USA fortsatt nekter å finansiere slike kjøp med statlige kreditter og krever kontant betaling. Av den grunn har Cuba hittil nektet å benytte seg av åpningen.

Den amerikanske landbruksnæringen ser et stort potensial for eksport til Cuba om boikotten kunne oppheves. I dag kjøper Cuba blant annet 400.000 tonn ris årlig, mest fra Asia, enda det ville vært mye billigere å hente risen i USA.

(NTB-Reuters-AFP)

Hele Norges coronakart