NOMINERT: Den cubanske bloggeren Yoani Sanchez er en av de nominerte til Nobels fredspris. Hun har åpnet nye muligheter for dialog og debatt gjennom sosiale medier. Foto:  Adalberto Roque/AFP/Scanpix
NOMINERT: Den cubanske bloggeren Yoani Sanchez er en av de nominerte til Nobels fredspris. Hun har åpnet nye muligheter for dialog og debatt gjennom sosiale medier. Foto: Adalberto Roque/AFP/ScanpixVis mer

Cubanere og russere nominert til Nobels fredspris

Nye nominasjoner kom rett før fristen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fristen for å nominere kandidater til årets pris utløp 1. februar, og nye forslag kom i siste liten.

De to cubanerne Oswaldo Payá og Yoani Sanchez er foreslått til Nobels fredspris 2012 for sitt arbeid for ytringsfriheten på Cuba.

Også menneskerettighetsaktivistene og dissidentene Ludmila Aleksejeva fra Russland og Ales Bialiatski fra Hviterussland er foreslått.

Det er stortingsrepresentantene Dagrun Eriksen (KrF) og Gunnar Gundersen (H) som har nominert de to cubanerne, mens Jan Tore Sanner (H) og Håkon Haugli (Ap) står bak forslaget på Aleksejeva og Bialiatski.

Høyre-leder Erna Solberg har foreslått at fredsprisen går til menneskerettighetsaktivisten Svetlana Aleksejevna Gannusjkina og bevegelsen Memorial.

Ytringsfrihet - Oswaldo Payá og Yoani Sánchez deler synet på at Cubas fremtid ligger i å gi folket ytringsfrihet, sier Dagrun Eriksen, stortingsrepresentant og nestleder i KrF.

- Mens Payá har ledet opposisjonen i felles kamp for friheten til å ytre seg og lagt til rette for tradisjonell dialog, har Sánchez åpnet nye muligheter for dialog og debatt gjennom sosiale medier, sier hun.

- Aleksejeva og Bialiatski representerer i fellesskap den langvarige og fortsatt pågående kampen for frihet og sentrale politiske og sivile rettigheter i landene i det tidligere Sovjetunionen, skriver Sanner og Haugli i begrunnelsen for sine to nominerte.

- Felles for dem er viljen til å utfordre autoritære statsapparater og illegal og illegitim myndighetsutøvelse.

Mange gjengangere Fra før er det kjent at fem stortingsrepresentanter har foreslått Maggie Gobran, en egyptisk kristen og leder av en veldedig hjelpeorganisasjon, til Nobels fredspris 2012.

Ifølge NRK er et stort antall kandidater nominert i år som tidligere år, med mange gjengangere fra tidligere års lister.

Direktør ved Nobelinstituttet, Geir Lundestad, sier til NTB at Den norske Nobelkomiteen, tradisjonen tro, ikke opplyser noe om antall nominasjoner før etter at komiteen har hatt sitt første møte 27. februar. I fjor mottok komiteen 241 nominasjoner.

(NTB)