Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trump og Cuba

Cubanere ut mot Trumps innstramminger: - Vi vender tilbake til den kalde krigen

Trump mener imidlertid at både han cubanske og amerikanske venner er fornøyde.

Tale: President Donald Trump holde tale i Miami der han fortalte om innstrammingene. Ikke mange timene etterpå tvitret han at nok et valgløfte var innført. Foto: Reuters / NTB Scanpix
Tale: President Donald Trump holde tale i Miami der han fortalte om innstrammingene. Ikke mange timene etterpå tvitret han at nok et valgløfte var innført. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): President Donald Trump annonserte fredag kveld at USA gjeninnfører, som varslet, enkelte av restriksjonene overfor Cuba som ble opphevet av hans forgjenger Barack Obama.

Presidentens innstramming får cubanere til å reagere.

- Jeg føler meg syk, sier Juan Alberto Menendez (59) til USA Today når han ser Trumps tale på cubansk TV.

- Det Obama (tidligere president Barack Obama) gjorde for oss var strålende. Jeg vil alltid takke den mannen. Men dette? Dette er ikke logisk. Han stenger oss ute igjen. USA trenger en president som tror på frihet og åpenhet i verden, ikke dette, sier Menendez.

FØLGER MED: Cubanere hjemme i Havanna ser Trump holde kunngjøre at han strammer inn USAs Cuba-politikk. Foto: Reuters / NTB Scanpix
FØLGER MED: Cubanere hjemme i Havanna ser Trump holde kunngjøre at han strammer inn USAs Cuba-politikk. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

- Kalde krigen

Endringene innebærer at det blir vanskeligere for amerikanere å besøke øya som turister. I tillegg gjeninnføres flesteparten av restriksjonene på amerikansk forretningsvirksomhet med selskaper som knyttes til det cubanske militæret - noe som inkluderer mange statlige hoteller og restauranter på Cuba.

Flere av cubanerne mener innstrammingene tilhører fortida.

- Han tar Amerika tilbake til 1920-tallet, sier Elio Hidalgo Riveron (57) til USA Today.

Riveron refererer til USAs isolerings-politikk i forkant av første verdenskrig.

- Vi ser det som skjer med Storbritannia. De har meldt seg ut av EU. Vi ser at Trump gjør det med USA. Det er feil. Det er trist, sier Riveron.

Også klesdesigneren Idania del Rio mener Trumps Cuba-politikk tilhører fortida.

- Det er som om vi vender tilbake til den kalde krigen. Det føles som et enormt tilbakesteg, sier del Rio til nyhetsbyrået Reuters.

En annen cubaner i hovedstaden Havana mener Trump snakker med to tunger.

- Trump virker tvetydig. Han sier han vil det beste for det cubanske folket mens han strammer blokkaden, sier Aurelio Seguera til Reuters, som så talen hjemme.

Også den cubanske regjeringen har fordømt Trumps politiske endringer, men de sier de er åpen for dialog, ifølge AFP.

Donald Trump er imidlertid svært fornøyd med endringen. Han skriver følgende Twitter natt til lørdag:

-Tilbake fra Miami der mine cubanske og amerikanske venner var glade for det jeg signerte i dag. Enda et valgløfte jeg ikke glemte.

Menneskerettigheter?

CUBA: Det vil bli vanskeligere for amerikanerne å reise til Cuba etter Trumps innstramminger. Foto: Reuters / NTB Scanpix
CUBA: Det vil bli vanskeligere for amerikanerne å reise til Cuba etter Trumps innstramminger. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Siden den diplomatiske oppmykningsprosessen mellom USA og Cuba startet i 2014, har økonomien til den karibiske øya bedret seg. En av fordelene med samarbeidet var en økende turisme, som krevde flere restauranter og hoteller.

Men nå kan det komme færre turister til Cuba, særlig færre amerikanere etter Trumps innstramminger.

Da Barack Obama besøkte Cuba i mars i fjor, var det mange politiske tema som sto på blokka. På en pressekonferanse understreket Cubas president Raúl Castro at de hadde delte syn om demokrati, menneskerettigheter og det politiske systemet.

Cuba har flere ganger fått kritikk for å være udemokratiske og for å begå menneskerettighetsbrudd.

Etter det diplomatiske samarbeidet med USA startet opp, frigjorde Cuba 53 cubanske fanger som amerikanerne definerte som politiske fanger. Likevel mener enkelte at menneskerettighetene ikke har blitt bedre siden den gang. Noen mener også at det har forverret seg.

- Fortsetter å undertrykke

Ifølge Jose Daniel Ferrer, leder av den patriotiske unionen av Cuba - den største aktivistgruppa, er 53 aktivister fengslet på grunn av deres politiske synspunkter.

- Da Obama-administrasjonene stoppet å fordømme menneskerettighetsbrudd på Cuba, sa regimet «se, vi kan gjørre dette og ingenting skjer, så vi kan fortsette å undertrykke», sier Ferrer til Reuters.

Er du uenig i regimes politikk, kan du risikere å bli fengslet. Ifølge organisasjonen Human Rights Watch blir kritikere arrestert i korte perioder. Aktivistene får ikke lange fengselsstraffer som før, men det har vært en økning i arrestasjoner de siste årene. Arrestasjonene gjelder særlig menneskerettighetsforkjempere, uavhengige journalister og andre regimekritikere.

I tillegg til å bli arrestert, får mange av aktivistene telefonene og datamaskinene sine konfiskert.

Eliecer Avila, leder av opposisjonens ungdomsparti Somos Mas, mener at Trumps innstramminger neppe vil gjøre menneskerettighetstilstanden på Cuba bedre.

- Det (innstramningene) vil nok ha ingen positiv innvirkning på menneskerettighetene, sier Avila.

CUBA: Jose Daniel Ferrer, lederen for den største aktivistgruppa på Cuba, mener Obama-administrasjonene overså menneskerettighetene da den diplomatiske oppmykningsprosessen startet i 2014. Foto: Reuters
CUBA: Jose Daniel Ferrer, lederen for den største aktivistgruppa på Cuba, mener Obama-administrasjonene overså menneskerettighetene da den diplomatiske oppmykningsprosessen startet i 2014. Foto: Reuters Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling