Cubanske helsearbeidere leder an i kampen mot ebola

Mens vestlige land nøler med å sende helsearbeidere til de ebola-rammede landene i Vest-Afrika, har fattige Cuba sendt hundrevis.

CUBANSKE HJELPEARBEIDERE:  De første 165 av i alt 461 cubanske helsearbeiderne ankom Sierra Leone i begynnelsen av denne måneden. Foto:FP PHOTO FLORIAN PLAUCHEUR
CUBANSKE HJELPEARBEIDERE: De første 165 av i alt 461 cubanske helsearbeiderne ankom Sierra Leone i begynnelsen av denne måneden. Foto:FP PHOTO FLORIAN PLAUCHEURVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Over 4.000 mennesker er hittil bekreftet døde av ebola i Vest-Afrika, og FN har kommet med gjentatte appeller til medlemslandene om å bidra med mer penger og flere helsearbeidere.

- Innsatsen må tjuedobles, advarte FNs generalsekretær Ban Ki-moon denne uka.

Alt på plass Mens vestlige land nøler og hittil har vært mest opptatt av å skjerpe kontrollen ved egne grenser, har Cuba kommet vestafrikanerne til unnsetning.

Havana har lovet å bidra med 461 helsearbeidere til Sierra Leone, og de første 165 er alt på plass i landet, skriver den britiske avisa The Guardian.

Ingen andre land har bidratt med flere helsearbeidere i Sierra Leone, som er blant de hardest rammede av epidemien.

Stilt i skyggen Verdens helseorganisasjon (WHO) anslår at det trengs 10.000 helsearbeidere bare i Sierra Leone for å få ebola-epidemien under kontroll.

Leger Uten Grenser (MSF) har foreløpig 250 helsearbeidere på plass, fordelt på alle de hardest rammede landene.

Sør-Afrika har bidratt med 100 helsearbeidere og blir dermed stilt i skyggen av Cuba, som har et godt utbygd helsevesen og en lang tradisjon for å sende helsearbeidere dit det trengs.

Verden over Hele 50.000 helsearbeidere som har fått sin opplæring på Cuba, og disse er nå å finne i 66 land verden over.

Også under jordskjelvkatastrofen i Haiti i 2010 ledet Cuba an og bidro med den største kontingenten av helsearbeidere, som alene tok hånd om anslagsvis 40 prosent av ofrene.

USA bidro med rundt 400 leger etter jordskjelvet i Haiti, men har hittil sendt under ti leger til de ebola-rammede landene i Vest-Afrika, konstaterer International Medical Corps (IMC), som rekrutterer hjelpearbeidere til internasjonale kriser.

Mindre hysteri - Jeg skulle ønske at hysteriet var litt mindre i USA og Storbritannia. Selv om vi får noen få isolerte tilfeller i Vesten, så blir det ikke snakk om noen epidemi. Det må rettes større søkelys på Vest-Afrika der det virkelige problemer er, sier Andrew Gleadle i IMC.

FN har bedt om drøyt 6,5 milliarder kroner og flere helsearbeidere til kampen mot det dødelige viruset i Vest-Afrika, men medlemslandene nøler.

- Vi har bare fått tilsagn om en firedel av dette, opplyse visegeneralsekretær Jan Eliasson i FNs hovedforsamling fredag.

(NTB)