- Cubas økonomi kan kollapse allerede i 2011

WikiLeaks har bekymringsmelding fra diplomater i Havana.

 STILL GOING:  Denne 1950-modellen Oldsmobile er utstyrt med "Til salgs"-plakater i en gate i Cubas hovedstad Havana i begynnelsen av desember. FOTO: DESMOND BOYLAN, REUTERS/SCANPIX.
STILL GOING: Denne 1950-modellen Oldsmobile er utstyrt med "Til salgs"-plakater i en gate i Cubas hovedstad Havana i begynnelsen av desember. FOTO: DESMOND BOYLAN, REUTERS/SCANPIX.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vestlige diplomater spår økonomisk kollaps på Cuba, kanskje alt neste år, viser et dokument offentliggjort av WikiLeaks.

Dokumentet er ført i pennen av lederen for USAs representasjonskontor i Havana, Jonathan Farrar, etter et frokostmøte med diplomater fra Kina, Spania, Canada, Brasil, Italia, Frankrike og Japan i februar i år.

- Alle diplomatene var enige om at Cuba kan overleve uten vesentlige politiske endringer i år, men at den finansielle situasjonen kan bli fatal innen to-tre år, heter det i notatet.

Allerede i 2011 - Italia opplyste at kontakter innen den cubanske regjeringen har antydet at Cuba kan bli insolvent så tidlig som i 2011, heter det videre.

Reformer USAs fremste diplomat i Havana tror den cubanske regjeringen kan bli tvunget til å øke reformtakten dersom støtten fra «et stadig mer ustabilt Venezuela» skulle utebli.

Farrar spår imidlertid at reformarbeidet vil gå sakte og at den cubanske ledelsen vil prioritere jordbrukssektoren og importsituasjonen.

- Det cubanske folk har blitt vant til tøffe tider og kommer til å svare på framtidige innstramminger med sedvanlig utholdenhet, mener Farrar.

Rammer Spania Innstramningstiltakene er for lengst i gang, noe som i 2009 resulterte i en kutt i Cubas import fra Spania med hele 37 prosent, går det fram av notatet fra det amerikanske representasjonskontoret.

Ris-importen fra Vietnam skal være kuttet med 11 prosent i år, og samhandelen med Kina er også kraftig redusert.

Dårlig investeringsklima Kina klager over et dårlig investeringsklima på Cuba og viser til den cubanske regjeringens krav om kontroll over alle joint venture-selskap.

- Uansett om man investerer 10 eller 100 millioner dollar, vil den cubanske regjeringen alltid ha 51 prosent kontroll, klaget den kinesiske handelsattacheen under frokostmøtet.

Kina klager også over cubanske myndigheters manglende vilje til å betale tilbake lån.

(NTB).

Cubansk økonomi kan bryte sammen alt i løpet av neste år, spår vestlige diplomater i landet. Foto: REUTERS/SCANPIX