Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Cubas «soniske våpen» kan ha vært insektsgift

En ny studie finner en sammenheng mellom symptomene til de amerikanske diplomatene og utbruddet av zikaviruset i 2016.

INSEKTMIDDEL: Kubanske myndigheter sprøytet jevnlig insektmiddel i høye doser for å få bukt med spredningen av zikaviruset for noen år siden. Nå finner kanadiske forskere en sammenheng mellom myggiften og symptomene til diplomatene. Foto: Yamil Lage / AFP / NTB Scanpix
INSEKTMIDDEL: Kubanske myndigheter sprøytet jevnlig insektmiddel i høye doser for å få bukt med spredningen av zikaviruset for noen år siden. Nå finner kanadiske forskere en sammenheng mellom myggiften og symptomene til diplomatene. Foto: Yamil Lage / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Kanadiske forskere melder om at de kan ha identifisert årsaken bak den mystiske sykdommen som rammet diplomater på Cuba i 2016, melder BBC.

Mens noen rapporter i USA blusset opp under spekulasjoner om det kan ha vært snakk om et hemmelig sonisk våpen, antydes det nå at helseplagene kan ha kommet av nervegift fra insektmiddel.

Anspent forhold

Sykdommen som rammet diplomatene, også kjent som Havana-syndromet, gir symptomer som hodepine, tåkesyn, svimmelhet og tinnitus. Nettopp dette kan man også oppleve hvis man blir utsatt for insektgift.

Nå mener forskerne at dette er mer sannsynlig i og med at zikaviruset var en stor utfordring i landet da problemene oppsto. Viruset, som blir spredd av mygg, rammet 47 land i Latin-Amerika og Karibien i 2016.

Symptomene til diplomatene førte til overskrifter verden rundt da USA annonserte at et titall ansatte ved den kubanske ambassaden ble lagt inn til behandling.

Tidligere i år ble et hemmelig sonisk våpen i form av lydbølger fra gresshopper også presentert som en mulig forklaring.

Cuba benekter å ha stått bak noen form for angrep på diplomatene, men hendelsen førte likevel til et mer anspent forhold mellom de to landene.

UBEHAGELIG LYD: Den amerikanske marinen undersøker nå lydopptaket som høres inne på den amerikanske ambassaden i USA. Video: AP. Vis mer

Dette skjedde blant annet etter at president Donald Trump gikk til et offentlig frontalangrep på landet tilbake i juni i 2017.

- USA har avvist det kubanske folks undertrykkere, sa Trump da han annonserte en innstramming av sitt eget lands Cuba-politikk.

- Ikke noe de har innbilt seg

I juli ble en studie lagt fram som viste abnormaliteter i hjernen til diplomatene som ble rammet av de mystiske symptomene.

- Det er ikke noe de har innbilt seg. Alt jeg kan si er at det er noe vi må komme til bunns i, uttalte en av forskerne bak studien den gang, ifølge BBC.

Den ferske studien har undersøkt mer enn 28 deltakere, hvorav sju ble undersøkt både før og etter de ble utplassert i Havana. Konklusjonen bygger opp under diagnosen om en hjerneskade som diplomatene og familiene deres fikk mens de var i Havana.

Mønsteret til hjerneskaden framhever en hypotese om en «lav dosering av tilbakevendende eksponering av nervegift».

Resultatene peker spesifikt mot en forgiftning av kolinesterasehemmere - eller substanser som hindrer nedbrytning av stoffet acetylkolin i kroppen.

Kjemisk våpen og insektgift

Kolinesterasehemmere brukes både som legemiddel og som insektmiddel, men også som et våpen i form av nervegift.

Kolinesterase er et spesielt viktig enzym i nervesystemet vårt. Blokkering av det kan føre til dødsfall.

Det kjemiske våpenet Sarin er et eksempel på en potent kolinesterasehemmer i tillegg til VX som ble brukt i drapet på Kim Jong-nam, halvbroren til Nord-Koreas leder.

Siden doseringen diplomatene har blitt utsatt for var både lav og tilbakevendende, mener forskerne likevel at skadene er en følge av insektgift.

Erklærte krig mot zikaviruset

Bruk av slik gass ble nemlig sterkt trappet opp i 2016 da Cuba erklærte krig mot zikaviruset, og sprøytet gass både i og på utsida av hjemmene til diplomatene.

Ambassaden kan også vise til en markant økning i bruk av dette, og ukentlige eksponering av høye doser insektgift.

De kanadiske forskerne understreker at det er vanskelig, om ikke umulig, å lande på en bestemt årsak bak symptomene til diplomatene - men hypotesen deres sørger altså for en «sannsynlig forklaring».

- Andre årsaker kan likevel ikke avskrives, sier forskerne i studien.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling