- Cubasvensken lyver

USA avviser tortur-beskyldningene fra Mehdi Ghezali.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USA tilbakeviser den løslatte svenske fangen Mehdi Ghezalis påstander om tortur ved Guantanamo-basen på Cuba. Amerikanerne holder seg til internasjonale regler for fangebehandling, sier en talsmann.

«Cubasvensken», som svenske medier har døpt den 25 år gamle Ghezali, sa denne uken til Stockholm-avisen Dagens Nyheter at han ble utsatt for grov mishandling mens han satt i fangenskap. Han beskrev både fysisk og psykisk tortur.

- Jeg tror vi kan komme til å få høre alt mulig rart fra folk som er blitt løslatt. Hver enkelt får tro det hun eller han vil, men avhørsmetodene som ble brukt var i tråd med internasjonale retningslinjer, sa Larry DiRita i forsvarsdepartementet i Washington onsdag.

- Metodene har vært tatt opp til løpende vurdering. Vi har gjentatte ganger gransket de politiske, etterretningsmessige og juridiske sidene ved saken, tilføyde DiRita, som ifølge nyhetsbyrået AFP også framholdt at Guantanamo-basen har vært åpnet for innsyn.

- Den internasjonale Røde Kors-komitéen ICRC har hatt regelmessig, omfattende og overdreven tilgang til fangene ved Guantanamo-basen, framholdt Pentagon-talsmannen. Han utdypet ikke hva han la i uttrykket «overdreven» («excessive»).

Mehdi Ghezali ble pågrepet i Afghanistan i januar 2002, og nesten omgående brakt til Guantanamo. USA hevder at han ble pågrepet blant flere al-Qaida-medlemmer som var kommet til Afghanistan fra Pakistan.

Selv har Ghezali en helt annen versjon og sier at han aldri har hatt noen tilknytning til al-Qaida eller Taliban. I et langt intervju med Dagens Nyheter beskriver han metodene han skal ha blitt utsatt for ved marinebasen sør på Cuba, som er omgjort til fangeleir.

Den første tiden i fangenskap satt han i et bur. Under avhørene festet amerikanerne armene hans under beina ved hjelp av kjettinger, og etter noen timer i denne kroppsstillingen, verket det over alt, sier Ghezali.

Den psykiske torturen omfattet også søvnavbrudd, og han ble utsatt for høy lyd og avhør på iskalde kjølerom der han kunne bli sittende fastlenket og tynnkledd i 12-14 timer i strekk. Andre ganger måtte han sitte i mørke, der han ble utsatt for plutselige og kraftige blitzlys.

(NTB)

Les svenskens egen historie:

SLITEN: Mehdi Ghezali sliter med ettervirkningene av fengselsoppholdet.
SULTESTREIK: Mehdi Ghezalis, far som også er hans navnebror, har kjempet en lang kamp for å få sønnen ut av fangeskapet. I 2002 innleda han en sultestreik og stilte seg selv i bur for å synliggjøre hva slags forhold sønnen levde under.