LEVERER: Mars-roveren «Curiosity» har levert sin første ordentlig store analyse av jord på Den røde planeten. Resultatene var som forventet. Foto: NASA
LEVERER: Mars-roveren «Curiosity» har levert sin første ordentlig store analyse av jord på Den røde planeten. Resultatene var som forventet. Foto: NASAVis mer

«Curiosity» fant spor av organiske stoffer på Mars

Men fortsatt ikke klart om det ble med roveren fra jorda. Her er den «historiske oppdagelsen».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter to uker med spekulasjoner og venting, presenterte NASA i går resultatene fra den første store analysen av en håndfull Mars-jord.

De har ikke funnet store og kompliserte organiske forbindelser, altså karbonbaserte stoffer som kan tenkes å være byggesteinene eller fingeravtrykkene til mikrobielt liv.

Mens instrumentene viste små hint av et enkelt organisk molekyl, er det for tidlig å si om det er hjemmehørende på planeten, eller er en forurensing som haiket fra jorda om bord roveren.

- Selv om instrumentene har påvist organiske forbindelser, må vi først bevise at de hører til Mars, sier «Curiosity»-forsker John Grotzinger ifølge Spaceflightnow.com.

Typisk Mars-jord Roveren, som brukte SAM-instrumentene (Sample Analysis at Mars), påviste vann, svovel og saltet perklorat, en oksiderende forbindelse som også ble funnet av Mars-landeren «Phoenix» i 2008.

Mars-jorda ser med andre ord ut som typisk Mars-jord, sier «Curiosity»-forsker Ralf Gellert ved Guelph-universitetet i Canada.

- Dette er typisk og ordinært, forteller han ifølge nyhetsbyrået Associated Press (AP).

ÅSTEDET: Prøvene ble hentet fra et område døpt «Rocknest». Foto: AFP / NASA / JPL-Caltech / MSSS
ÅSTEDET: Prøvene ble hentet fra et område døpt «Rocknest». Foto: AFP / NASA / JPL-Caltech / MSSS Vis mer

Forventningene til gårsdagens pressekonferanse var skyhøye, etter at «Curiosity»-forsker John Grotzinger betegnet resultatene som «jordrystende» og «noe for historiebøkene».

Ordene, som falt under et intervju med radiokanalen NPR for uker siden, førte til en eksplosjon av spekulasjoner og rykter på nett, blant annet om de hadde funnet liv eller organisk materiale.

Avdramatiserte NASA sentralt gikk raskt ut og tonet det hele ned til «interessant», og presiserte at de ikke hadde funnet definitive spor av organisk materiale. Ingen rovere eller landingsfartøy så langt greid å påvise dette ved overflaten. Årsaken er trolig at det fort ødelegges av den kraftige strålingen som bombarderer planeten.

Grotzinger sier de har lært en lekse om «konflikten mellom folks forventninger og den vitenskapelige realiteten».

- Du må være forsiktig med hva du sier, og enda mer forsiktig i måten du sier det på. Vi utfører vitenskap i en vitenskapelig hastighet, men vi lever i en lynrask verden av sosiale medier. Jeg tror bare den entusiasmen jeg hadde, som hele teamet har, ble misforstått. Det er ikke så mye mer å si enn det, sier Grotzinger ifølge Spaceflightnow.com.

Leter etter spor av liv Mens «Curiosity» verken kan eller skal lete etter mikroorganismer direkte, skal den bruke de neste åra på å finne ut om Mars er eller har vært beboelig for liv, som vi kjenne det

Funn av store organiske molekyler vil være en stor og spennende nyhet, selv om det også kan ha opphav i fullstendig ubiologiske prosesser.

Valget av landingssted er langt fra tilfeldig. Den ett tonn tunge, bilstore sekshjulingen befinner seg i bunnen av Gale-krateret, hvor det en gang i Mars' tidlige historie kan ha vært flytende vann og riktige forhold for liv.

Krysser fingrene for 2013 Midt i kratret ligger Mount Sharp, et enorm fjell med blottlagte bergarter som nærmest kan leses som en bok over den geologiske historien. Forskere tror det er nettopp her de har størst sjanser for å finne en kompleks og spennende organisk kjemi.

HÅNDAVTRYKK: To håndfuller jord hentet opp av roveren for analyser. Foto: AFP / NASA / NTB SCANPIX
HÅNDAVTRYKK: To håndfuller jord hentet opp av roveren for analyser. Foto: AFP / NASA / NTB SCANPIX Vis mer

Om alt går etter planen, kan «Curiosity» begynne arbeidet her en gang i starten av 2013.

- Det kan hende at den ordentlig nye vitenskapen må vente til roveren ankommer det eldgamle terrenget ved foten av fjellet, sier Peter Smith ved University of Arizona til AP.