CV med kreativ vri ingen lur idé

De mest formelle CV-ene er de som skaffer deg jobben, viser ny norsk studie.

 IKKE VRI HJERNEN FOR MYE : Det er lurere å bruke en formell mal for CV'n, viser studie. Illustrasjonsfoto: Elisabeth Sperre Alnes/Dagbladet.
IKKE VRI HJERNEN FOR MYE : Det er lurere å bruke en formell mal for CV'n, viser studie. Illustrasjonsfoto: Elisabeth Sperre Alnes/Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skal du hevde deg i søkerbunken, bør du ikke prøve deg med en CV som skiller seg ut. De mest formelle CV-ene er nemlig de som havner i «interessant»-bunken, viser en ny norsk studie gjennomført ved Handelshøyskolen BI.

Førsteamanuensis Jan Ketil Arnulf ved Handelshøyskolen BI forklarer at enkelte arbeidsgivere bruker helt ned i 45 sekunder på å skumlese en CV før de legger dem i grove kategorier som «uaktuell», «kanskje» og «interessant».

Tre ulike utgaver
I et eksperiment med en reell jobbutlysning og tolv søkere fikk kandidatene CV-ene sine skrevet i tre ulike utgaver: formell layout på hvitt papir, på pastellfarget papir og en «kreativ» utgave som skulle stikke seg ut.

Resultatene, som presenteres i tidsskriftet European Journal of Work and Organizational Psychology, var meget klare, ifølge forskning.no. Farget papir hadde en klart negativ effekt, mens det «kreative» formatet var verst.

Den samme kandidaten hadde nesten dobbelt så stor sjanse til å komme til intervju med en formell CV som med en «kreativ», viser studien.

Negativt påvirket av kreative løsninger
- Studien viser at arbeidsgivere lar seg påvirke av fullstendig irrelevante sider ved innsendte søknader og CV-er, konstaterer Arnulf.

For å redusere denne muligheten bør alle kandidater sammenlignes i et nøytralt, felles format, for eksempel digitalt, mener han.

(NTB)