Cyanid-gass fra brennende lastebåt

Folk evakueres på Kolstøneset.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Lastebåten «Red Sea», som ligger til kai ved Kolstøneset like ved Norsk Hydros fabrikker på Karmøy, står i brann. Politiet fikk melding om brannen fra brannvesenet klokka 16.26 i ettermiddag.

Ifølge politiet er kommer det giftig cyanid-gass fra båten, og folk blir bedt om å holde seg innendørs i området.

- De aller nærmeste naboene er evakuert, og nå er det også besluttet å evakuere et større antall av beboerne på Kolstøneset, sa politiadvokat Trond Jarle Bachmann til Dagbladet.no like før klokka 20 i kveld.

Befolkningen vil bli flyttet til sikre områder lenger vest på Karmøy. Tidligere i ettermiddag ventet politiet med å evakuere folk ettersom vindretningen var gunstig.

- Vinden blåser fra nordøst. Røyken driver dermed sørover og ut i Karmsundet. Det betyr at brannvesenet ikke trenger ytterligere assistanse fra oss, sa operasjonsleder Svein Roald Vikse ved Haugaland og Sunnhordland politidistrikt til Dagbladet.no ved 17-tida i ettermiddag.Ved 18.30-tiden besluttet politiet å stenge Karmsundet for båttrafikk.

Omkring klokka 20 i kveld begynte brannvesenet å få kontroll på brannen, sier politiadvokat Bachmann.

Det var etter det politiet kjenner til to personer ombord i båten da det startet å brenne.

- Den ene hoppet i vannet og ble nedkjølt, og ble fraktet til sykehus med ambulanse. Den andre er uskadd, sier Bachmann.

GIFTIG RØYK: Skipet «Red Sea» ligger til kai ved Kolstnøneset. Foto: Tor André Johannessen
GIFTIG RØYK: Skipet «Red Sea» ligger til kai ved Kolstnøneset. Foto: Tor André Johannessen Vis mer

Grunnen til den farlige gassutviklingen er at det har tatt fyr i et materiale som isolerer lastetanken til båten. Stoffet pyrotan skal egentlig være brannhemmende, men når det først tar fyr, avgir det giftig gass, ifølge politiet.