Cyanid usannsynlig dødsårsak

Norsk 22-årings død i Thailand fortsatt en gåte.

DØDE PÅ FERIE: Den 22-årige norske kvinnen, som ferierte på Phi Phi-øyene sammen med ei studievenninne, døde natt til mandag. Noen timer i forveien hadde de to delt en drink, og også venninna fikk symptomer, men overlevde. Foto: PASCALE TROUILLAUD/AFP/SCANPIX
DØDE PÅ FERIE: Den 22-årige norske kvinnen, som ferierte på Phi Phi-øyene sammen med ei studievenninne, døde natt til mandag. Noen timer i forveien hadde de to delt en drink, og også venninna fikk symptomer, men overlevde. Foto: PASCALE TROUILLAUD/AFP/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): - Det virker merkelig at den norske kvinnen som døde i Thailand, skal ha dødd av cyanidforgiftning; cyanid virker som regel raskt, og her inntraff døden først etter flere timer, sier Jørg Mørland, divisjonsdirektør for rettstoksikologi ved Folkehelseinstituttet, til Dagbladet.

Spekulasjoner
Samtalen med Mørland finner sted etter at Nettavisen i dag meldte at det er funnet cyanid i magen på den norske 22-årige kvinnen som døde på Phi Phi-øyene natt til mandag.

Den norske kvinnen er sendt til obduksjon i Bangkok - angivelig fordi politiet på Phi Phi fant cyanidfunnet svært oppsiktsvekkende. Den endelige obduksjonsrapporten vil imidlertid ikke foreligge før om flere uker.

Phi Phi-politiet vil ikke konkludere med at det er skjedd noe kriminelt, men sier de ikke kan utelukke det.

De to norske kvinnene delte en såkalt bucket-drink (drink blandet i og servert i ei bøtte, red.anm.) før de la seg og ble dårlige, med kvalme og oppkast. Nettavisen har tidligere meldt at medisinske eksperter mistenker at venninnene, som studerte sammen i Australia, ble forgiftet via drinken.

Ikke vanlige symptomer
Rettstoksikolog Mørland forteller at de rapporterte symptomene ikke passer inn i et scenario med cyanidforgiftning.

- Cyanid forgifter ved at stoffet blokkerer tilgangen på oksygen for celler i hele kroppen, med full funksjonssvikt som resultat. Lokale symptomer som magetrøbbel er usannsynlig i dette bildet, sier han til Dagbladet.

Mørland forteller at forgiftning forekommer sjelden som drapsmetode i Norge.

- Og cyanidforgiftning er enda sjeldnere. Jeg kan huske én sak der det var mistanke om det, sier han.

Gift i lufta?
Søndag døde en amerikansk kvinne som ferierte på samme sted som de norske kvinnene, og som skal ha bodd ved det samme hotellkomplekset. Også hun kastet opp, men forloveden hennes tror hun ble forgiftet av lufta på hotellrommet, ikke via en drink.

- Jeg har ikke hørt om noe tilfelle der folk ble cyanidforgiftet via ventilasjonssystemet. Det høres merkelig ut, sier Mørland - som understreker at det fins teoretiske muligheter for at cyanid kan ha vært brukt.

- Man skal aldri si aldri. Det er teknisk mulig å få i seg cyanidsalter, hvorav noen kan være såkalte cyanidgeneratorer - stoffer som danner cyanid først etter at de er kommet inn i kroppen, og som virker langsomt - men da snakker vi om temmelig sofistikerte stoffer som ikke hvem som helst kan kjøpe, sier han og understreker:

- Det viktigste er at grundige analyser av de to omkomne blir gjennomført - gjerne med ny analyse i hjemlandene. Før det skjer, blir alt annet spekulasjoner.

UD ikke orientert
Det norske Utenriksdepartementet (UD) er ikke engang orientert om det angivelige cyanidfunnet i magen på 22-åringen - selv om de har løpende kontakt med det thailandske politiet om saken.

- Vi har ikke mottatt noen melding om det. Vårt hovedanliggende er uansett den endelige obduksjonsrapporten, forklarer Bjørn Svenungsen, UDs pressevakt, til Dagbladet.

Svenungsen understreker at saken rundt den norske kvinnens dødsfall først og fremst er et anliggende for det thailandske politiet.

- Ifølge våre opplysninger er det ikke noe som tilsier at noe kriminelt er skjedd, sier han og opplyser at UD holder kontakt med 22-åringens pårørende i Norge, samt gir konsulær bistand til hennes 27-årige venninne, som ligger på sykehus i Thailand.