Cyber-angrep har rammet minst sju land

- Så avansert at en stat må stå bak, sier sikkerhetsselskap.

ONDSINNET DATAPROGRAM:  Det russiske sikkerhetsfirmaet Kaspersky Labs har oppdaget et spionprogram som de mener er en av de mest komplekse truslene som noensinne er oppdaget på nettet. Illustrasjonsfoto: Daniel Ochoa de Olza / AP Photo/ NTB Scanpix
ONDSINNET DATAPROGRAM: Det russiske sikkerhetsfirmaet Kaspersky Labs har oppdaget et spionprogram som de mener er en av de mest komplekse truslene som noensinne er oppdaget på nettet. Illustrasjonsfoto: Daniel Ochoa de Olza / AP Photo/ NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det russiske sikkerhetsfirmaet Kaspersky Labs har oppdaget et spionprogram som de mener er en av de mest komplekse truslene som noensinne er oppdaget på nettet.

Spionprogrammet, som de kaller Flame, har trolig vært i bruk siden 2010, opplyser sikkerhetsfirmaet til BBC.

Det lager tilsynelatende ingen fysisk skade, men samler inn store mengder sensitiv informasjon.

- Når et datasystem er infiltrert, begynner Flame med en rekke kompliserte operasjoner. Det registrerer datatrafikk, tar opp lyd, som samtaler, tar bilder av skjermen, overtar tastaturet, og så videre, sier Vitalij Kamluk i Kaspersky Labs.

- Må være støttet av en stat 600 spesifikke mål er rammet, ifølge Kamluk. Blant målene er både enkeltpersoner, selskaper, akademiske institusjoner og systemene til flere regjeringer.

Ifølge sikkerhetsselskapet er programmet så avansert at det må være utviklet med støtte fra en nasjonalstat.

- Det er tre kjente grupper som utvikler denne type programmer: Det er hacktivister, cyberkriminelle og nasjonalstater. Flame er ikke utviklet for å stjele penger fra bankkontoer, det er også annerledes enn de forholdsvis enkle hacker-redskapene og ondsinnet programvare som brukes av hacktivister. Når vi eliminerer hacktivister og cyberkriminelle, står vi tilbake med konklusjonen om at det må tilhøre den tredje gruppen, sier han.

Flere land angrepet Iran, Israel, Sudan, Syria, Libanon, Saudi-Arabia og Egypt er blant landene som er blitt angrepet.

- Målenes geografi og også trusselens kompleksitet etterlater ingen tvil om at en stat har sponset forskningen som benyttes i programmet, ser Kamluk.

Programmet er i stand til å ta opp lyd via mikrofon, komprimere lyden og sende den tilbake til angriperen. Det kan også ta skjermbilder av det som skjer på skjermen, og registrerer automatisk når det er interessante programmer å ta bilde av, som e-poster eller chat.