Cyber-insektene skal hjelpe USA

En hær av flerbeinte allierer seg med USAs militære.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Dagbladet.no brakte dere i forrige uke forskningsgruppa DARPAS konkrete planer om å dyrke fram fjernstyrte haier for å kunne spionere på verdens sju hav.

Samtidig kunne vi fortelle dere om gruppas andre prosjekter, som i reneste Petter Smart-stil skal sikre USAs teknologiske overlegenhet på fremtidas slagmarker.

Blant dem de berømte robotbilene, de automatiske simultanoversetterne, de utenomjordiske supersoldatene og den Orwellske "Lifelog".

Og DARPA gir seg ikke.

Finmekanikk i insektlarver

Deres siste tanker dreier som om våre ørsmå, bevingede venner, insektene. DARPA håper en rekke teknologiske nyvinninger skal gjøre dem i stand til å implantere elektronikk i larver og pupper.

Planene er ennå bare på tenketank-stadiet, men DARPA har de siste årene rettet seg inn mot fjernstyring som et felleselement i mange av sine prosjekter.

Om planen settes ut i livet, og om de lykkes vil amerikanerne ha en ny hær av ørsmå allierte.

Skal finne bomber

Den britiske avisa the Guardian spekulerer i om dette vil bli en del av USAs kamp mot eksplosive anordninger. På mandag meddelte president Bush at han ville bruke rundt 20 milliarder kroner på det formålet.

SLIK? Dette er strengt tatt ikke noe åpenbart bruksområde for krigsinsektene. Kanskje noe for Garden? Illustrasjonsfoto: Scanpix
SLIK? Dette er strengt tatt ikke noe åpenbart bruksområde for krigsinsektene. Kanskje noe for Garden? Illustrasjonsfoto: Scanpix Vis mer

Insektene vil mest trolig ha som oppgave å finne bomber langs veiene i Irak, ifølge the Guardian, men også andre bruksområder kan bli aktuelle.

Med en ørliten mikrofon kan insektene brukes til avlytting, og med måleinstrumenter skal de være istand til å sjekke luftforholdene for skadelige stoffer.

Bomber eller sukkervann?

Ved å bruke assosiasjonsmetoden har forskere tidligere lykkes med å knytte lukten av eksplosiver til duften av sukkervann, og dermed skulle det være mulig å gjennomføre iallfall deler av DARPAs planer.

Neste veps du vifter bort kan med andre ord være i stand til å levere langt mer enn sviende stikk.