Cyberkrigeren Obama

Kan ha satt Irans atomprogram tilbake med flere år.

TIL KRIG: New York Times skriver at USAs president Barack Obama er langt mer offensiv enn sin forgjenger når det kommer til cyberkrigføring. Sammen med israelerne kan amerikanerne ha satt det iranske atomprogrammet flere år tilbake ifølge en fersk artikkel i avisa. Foto: ScanpixNTB
TIL KRIG: New York Times skriver at USAs president Barack Obama er langt mer offensiv enn sin forgjenger når det kommer til cyberkrigføring. Sammen med israelerne kan amerikanerne ha satt det iranske atomprogrammet flere år tilbake ifølge en fersk artikkel i avisa. Foto: ScanpixNTBVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Helt siden Barack Obama overtok som President har han i hemmelighet bestilt stadig mer sofistikerte angrep på datasystemene som drifter Irans viktigste kjernefysiske anrikelsessanlegg Natanz.

Ifølge New York Times har presidenten i samarbeid med israelerne brukt vesentlig mer ressurser enn sin forgjenger på cyberangrep, rettet spesielt mot Iran.

Obama valgte å trappe opp angrepene også etter at en del av programmet med Kodenavn «OL» («Olympic Games»), ved et uhell ble offentlig kjent sommeren 2010 på grunn av en programmeringsfeil. Ormen ble da av datasikkerhetseksperter døpt «Stuxnet».

På et krisemøte i Det hvite hus få dager etter at «OL» ble offentlig kjent, ble det vurdert om USAs mest ambisiøse cyberangrep hadde blitt skjebnesvangert kompromittert.

- Skal vi stenge hele greia, skal Obama ha spurt sin sikkerhetsstab på møtet, ifølge New York Times.

Presidenten skal da ha blitt forklart at det var uklart hvor mye iranerne visste om «OL», og at amerikanerne hadde bevis for at ormen fortsatt skapte kaos på Natanz-anlegget. Obama tok da avgjørelsen at cyberangrepene burde fortsette.

Satt tilbake New York Times anonyme kilder er uenige om hvor vellykket angrepene har vært, men flere mener de har bremset Irans anrikingsprogram.

Interne kilder i Obama-administrasjonen mener at atom-programmet ble satt tilbake med opp til to år, mens andre kilder i og utenfor regjeringen er mer skeptiske til dette.

Om Iran virkelig bruker anrikingsprogrammet til å bygge atomvåpen er ekspertene uenige om ifølge avisa.

Iran benektet først at Natanz-anlegget hadde blitt truffet av «OL/Stuxnet», men har senere moderert denne uttalelsen, ved å hevde at de selv har startet cyberkrigføring mot sine fiender.

I februar i år kunne iranske myndigheter melde at de endelig hadde kunnet friskmelde datasystemene ved Natanz.

Cyberterror Ifølge New York Times er det første gang USA har brukt cybervåpen til å lamme et annet lands infrastruktur, på en slik måte man tidligere måtte ha gått til fysisk angrep eller drevet fysisk sabotasje på.

Men «OL»-programmet hadde også en annen oppgave: Den innstallerte programmer inne i Natanz-anleggets datasystemer og lagde så en elektronisk blueprint av de operasjonene iranerne foretok seg. Slik skulle amerikanerne kunne følge anrikingsprogrammets progresjon fra utsiden.

Også i Norge anses cyberangrep som en av de største truslene mot rikets sikkerhet. Da Forsvarets etterretningstjeneste la fram sin ugraderte trusselvurdering tidligere i år, uttalte Kjell Grandhagen at cyberterror er en av de aller største truslene mot rikets sikkerhet.

«Det digitale rom kan utnyttes av aktører som ønsker tilgang til sensitiv informasjon fra sivile og militære nettverk og innebærer en trussel mot norske interesser. På lang sikt er trusselen i det digitale rom antatt å øke», heter det i den norske trusselvurderingen.

I rapporten trekkes det såkalte «OL/Stuxnet»-angrepet mot Iran fram. E-tjenesten tolket det som et eksempel på en eskalering av offensive operasjoner i det digitale rom. Det iranske anlegget hadde i perioder unormalt store driftsproblemer, høyst sannsynlig som følge av et meget avansert dataangrep, heter det i rapporten.

NATANZ: Irans anlegg for anriking av uran ble utsatt for store mengder data-terror fra USA og Israel ifølge New York Times. Foto: ScanpixNTB
NATANZ: Irans anlegg for anriking av uran ble utsatt for store mengder data-terror fra USA og Israel ifølge New York Times. Foto: ScanpixNTB Vis mer