Cyberkrigeren Obama

Kan ha satt Irans atomprogram tilbake med flere år.

TIL KRIG: New York Times skriver at USAs president Barack Obama er langt mer offensiv enn sin forgjenger når det kommer til cyberkrigføring. Sammen med israelerne kan amerikanerne ha satt det iranske atomprogrammet flere år tilbake ifølge en fersk artikkel i avisa. Foto: ScanpixNTB
TIL KRIG: New York Times skriver at USAs president Barack Obama er langt mer offensiv enn sin forgjenger når det kommer til cyberkrigføring. Sammen med israelerne kan amerikanerne ha satt det iranske atomprogrammet flere år tilbake ifølge en fersk artikkel i avisa. Foto: ScanpixNTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Helt siden Barack Obama overtok som President har han i hemmelighet bestilt stadig mer sofistikerte angrep på datasystemene som drifter Irans viktigste kjernefysiske anrikelsessanlegg Natanz.

Ifølge New York Times har presidenten i samarbeid med israelerne brukt vesentlig mer ressurser enn sin forgjenger på cyberangrep, rettet spesielt mot Iran.

Obama valgte å trappe opp angrepene også etter at en del av programmet med Kodenavn «OL» («Olympic Games»), ved et uhell ble offentlig kjent sommeren 2010 på grunn av en programmeringsfeil. Ormen ble da av datasikkerhetseksperter døpt «Stuxnet».

På et krisemøte i Det hvite hus få dager etter at «OL» ble offentlig kjent, ble det vurdert om USAs mest ambisiøse cyberangrep hadde blitt skjebnesvangert kompromittert.

- Skal vi stenge hele greia, skal Obama ha spurt sin sikkerhetsstab på møtet, ifølge New York Times.

Presidenten skal da ha blitt forklart at det var uklart hvor mye iranerne visste om «OL», og at amerikanerne hadde bevis for at ormen fortsatt skapte kaos på Natanz-anlegget. Obama tok da avgjørelsen at cyberangrepene burde fortsette.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer