NYE TRUSLER: - Kriminaliteten er mer global, internasjonal og teknologisk. Det er utfordringen vi møter, sier assisterende avdelingsdirektør politifag, Atle Roll-Matthiesen, i Politidirektoratet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
NYE TRUSLER: - Kriminaliteten er mer global, internasjonal og teknologisk. Det er utfordringen vi møter, sier assisterende avdelingsdirektør politifag, Atle Roll-Matthiesen, i Politidirektoratet. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Cyberkrim, skimming og hjemmelagd dop: De nye truslene mot Norge

Ny politirapport legges fram i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Cyberkrim,  vold og nye, hjemmelagde narkotiske stoffer er noen av de fremste truslene mot Norge i 2014, ifølge Politidirektoratets rapport «Tendenser i kriminaliteten - Utfordringer i Norge 2014», som Dagbladet kan presentere i dag.

- Kriminaliteten er mer global, internasjonal og teknologisk. Det er utfordringen vi møter, sier assisterende avdelingsdirektør Atle Roll-Matthiesen ved Politifag i Politidirektoratet til Dagbladet.

Cyberkrim Han skiller mellom den synlige hverdagskriminaliteten som lommetyverier, sykkeltyverier og innbrudd og som er et alvorlig inngrep i livene til de som blir utsatt for det, med den organiserte kriminaliteten som truer hele samfunnet.

Han tenker blant annet på den svært truende cyberkriminaliteten.

- Cyberkrim er og blir en stadig større utfordring for det norske samfunnet. Det er veldig mye godt arbeid på gang i bekjempelsen av denne type kriminalitet, men samtidig må vi erkjenne at vi må øke kompetansen og kapasiteten. Vi har ikke all kunnskapen, men det er nøkkelen til å bekjempe kriminalitet. Vi ønsker et kunnskapsbasert politi, sier Roll-Matthiesen.

Nye typer narkotika Han trekker fram produksjonen av syntetiske narkotiske stoffer som et økende problem. Ifølge rapporten har det vært en eksplosiv økning av nye stoffer på det globale narkotikamarkedet. Europeiske myndigheter har registrert nær 240 slike produkter. Mange av stoffene er ikke listeført, og gamle stoffer produseres på nye måter.

LEGGES FRAM I DAG: Politidirektoratets rapport Tendenser i kriminaliteten 2014. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
LEGGES FRAM I DAG: Politidirektoratets rapport Tendenser i kriminaliteten 2014. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Handel med prekursorer er en utfordring for politi og kontrollmyndigheter, siden mange kjemikalier som kan benyttes til å utvikle halv- og helsyntetisk narkotika også har legale formål,  heter det.

- Teknologi har gjort det forholdsvis enkelt å blande sammen to lovlige stoffer som omdannes til en «vanlig» narkotikaprekursor, som videre kan benyttes for å produsere narkotika, ifølge rapporten.

- Den største utfordringen er utviklingen vi ser at selve produksjonen av stoffene nå i økende grad skjer i Norge, sier Atle Roll-Matthiesen.

Skimming Den teknologiske utviklingen ser politiet også innenfor skimming, der kriminelle raskt justerer teknologien når bankene initierer mottiltak.
 
- Utviklingen har eskalert, og det er en utfordring å stoppe bedrageriene like effektivt som tidligere. Dette gjenspeiles i at de faktiske tapene øker, erkjenner politiet.
 
- Andre utfordringer er randsomware og skimming. Tidligere ble data lagret på den enheten som var i bruk, mens nå lagres data i stadig økende grad i nettskyen, heter det i rapporten.

- Det kan by på utfordring at lagringsmuligheter endres, det kan være et grunnlag for kriminalitet ved at det fungerer som «virtuelt skatteparadis» som utnyttes av kriminelle.
 
450 voldsepisoder hver dag Tendensrapporten viser til at antallet registrerte voldsepisoder i Norge øker og at det skyldes større oppmerksomhet om voldssaker i politiet og i samfunnet øvrig. I fjor ble det anmeldt 27 287 voldsforbrytelser i Norge, men rapporten anslår at det skjer minst 165 000 voldsepsioder i Norge hvert år. Det betyr at det er over 450 voldsepisoder i Norge hver eneste dag.
 
- Politiets innbyggerundersøkelser bekrefter at det er mange voldsepisoder politiet ikke får kjennskap til. I 2012 oppga syv prosent at de har vært utsatt for vold eller trusler om vold det siste året. Omtrent tre av fem som oppga å ha vært utsatt, hadde ikke anmeldt dette til politiet, heter det i rapporten, der det også vises til at spørreundersøkelser det siste tiåret anslår at mellom 75 000 - 150 000 mennesker i Norge utsettes for vold i nær relasjon årlig.
 
Slave-Norge Dagbladet har hatt et stort fokus på slavene i Norge og sosial dumping i arbeids-Norge over lang tid. Lørdag beskrev Dagbladet slavelignende arbeidsforhold med påståtte lønninger ned i ni kroner i timen.

Roll-Matthiesen trekker fram arbeidskriminaliteten som et felt politiet og andre etater i samfunnet trenger mer kunnskap om.

SYNTETISK DOP: En rekke nye narkotikaprodukter strømmer inn på markedet. Foto: AFP / NTB scanpix
SYNTETISK DOP: En rekke nye narkotikaprodukter strømmer inn på markedet. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer

- I samarbeid med Skatteetaten og Arbeidstilsynet vil vi jobbe fram en nasjonal situasjonsbeskrivelse og finne en felles strategi for å bekjempe problemet, sier han.

AVANSERT: Skimmingutstyr nylig beslaglagt av Europol. Foto: Europol
AVANSERT: Skimmingutstyr nylig beslaglagt av Europol. Foto: Europol Vis mer