Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Cyberspace: Røverne leder på politiet

Røverne har tatt en klar ledelse over politiet i cyberspace. Forbryterveldet griper om seg langs informasjonsmotorveien, framholder Paul Higdon, som er sjef for den internasjonale politiorganisasjon Interpols avdeling for digital kriminalitet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag huser jorda rundt seks milliarder mennesker, og av disse er rundt 100 millioner internett-brukere. Ettersom nettet knytter folk i ulike land stadig tettere sammen, blir det lettere for all slags forbrytere - fra terrorister og pengevaskere til pedofile og narkolangere - å kommunisere.

- I Interpol må vi bare innse og innrømme at vi ikke har greid å holde tritt med teknologien, sier Paul Higdon.

- For folk som skal håndheve loven, blir det neste århundres utfordring å ta igjen forbryternes forsprang og å holde seg på høyde med dem, mener han.

Framskritt

Men på andre områder har forbryterne tatt ledelsen, delvis fordi de har lett tilgang til de nødvendige penger. Utbyttet fra vinningsforbrytelser reinvesteres i teknisk avansert utstyr som kan brukes til å skaffe ny fortjeneste, sier Interpol-eksperten.

«Hvitvasking» av penger som er tjent på ulovlig vis, skjer nå i et halsbrekkende tempo. - Penger kan overføres fra land A til land D, ad omveier som går innom landene B og C, i løpt av få minutter - og langt raskere enn vi kan skaffe oss de nødvendige juridiske fullmakter til å granske om pengene forlot land A på lovlig vis, sukker Paul Higdon.

Upålitelig

Falskmyntere og andre svindlere har også tatt i bruk internett, sier Higdon videre.

- Men den mest motbydelige bruket av nettet er det uten tvil barnepornografene og andre som utnytter barn seksuelt som står for, sier Higdon til nyhetsbyrået Reuters foran en stor konferanse om nettforbrytelser og annen datakriminalitet i London denne uken.

Han frykter en situasjon der ekstremister bruker nettet til å utøve «cyber-terror», og i verste fall lammer en hel storby.

- Beregninger viser at det bare i USA fins opp til 17 millioner mennesker med nok datakunnskaper til å ødelegge tilførselen av strøm, drikkevann og andre livsviktige forsyninger til et større bysamfunn, sier Paul Higdon.

(NTB-Reuters)