BLIR LØSLATT: Cyntoia Brown ble dømt til livstid i fengsel for drapet på en sexkunde i 2004. Nå blir hun benådet. Foto: Lacy Atkins / The Tennessean via AP / NTB scanpix
BLIR LØSLATT: Cyntoia Brown ble dømt til livstid i fengsel for drapet på en sexkunde i 2004. Nå blir hun benådet. Foto: Lacy Atkins / The Tennessean via AP / NTB scanpixVis mer

Cyntoia drepte mannen som kjøpte henne da hun var 16 - fikk livstidsstraff. Nå blir hun benådet

- Jeg vil gjøre alt for å rettferdiggjøre den troen du har på meg.

5. august 2004 drepte den da 16 år gamle Cyntoia Brown eiendomsmekleren Johnny Allen (43) i hans hjem i Nashville i Tennessee. Allen hadde betalt 16-åringen for hennes seksuelle tjenester, som tidligere det året skal ha blitt tvunget inn i prostitusjon av en hallik med navnet «Cut throat».

Fikk livstidsstraff

Brown ble arrestert samme dag som drapet, etter å ha tatt med seg to pistoler, mannens lommebok og bil vekk fra åstedet.

Under rettssaken i 2006 sa Brown at hun var redd for Allen, som tidligere på kvelden hadde plukket henne opp i en pickup for å ha sex med henne.

Hun sa at han oppførte seg merkelig, og at han, da de to lå i senga, skal ha forsøkt å få tak i våpenet sitt. Hun reagerte ved å ta opp sin egen pistol fra veska, og skyte ham i hodet. 16-åringen uttalte at hun handlet i selvforsvar.

Aktoratet på sin side mente Brown tok livet av Allen for å stjele fra ham. Juryen fant henne skyldig i overlagt drap, og hun ble dømt til fengsel i livstid. Dommen medførte også at hun først kunne søke om prøveløslatelse etter 51 år bak murene, når hun er 67 år gammel.

Fikk stjernestøtte

Brown, som nå er 30 år gammel, har blitt intervjuet gjentatte ganger gjennom åra, både av aviser og i TV-dokumentarer, og i fjor fikk hun også stjernestøtte.

«Se for deg at du som 16-åring blir solgt av en hallik ved navn Cut throat. Etter å ha blitt dopet ned i flere dager og voldtatt av forskjellige menn, blir du kjøpt av en 43 år gammel overgrepsmann som tar deg med hjem for å bruke deg. Du klarer å finne nok mot i deg til å slå tilbake, skyte ham og drepe ham. Du blir arrestert som et resultat av dette, blir dømt som en voksen og får livstid i fengsel».

Det var budskapet i et bilde som ble delt gjentatte ganger på sosiale medier i november i fjor, blant annet av popstjerna Rihanna.

Også realitystjernen Kim Kardashian West talte Browns sak.

- Det er hjerteskjærende å se ei ung jente bli tvunget inn i prostitusjon, og når hun først har mot nok til å slå tilbake, blir hun fengslet resten av livet. Vi må gjøre ting bedre og vi må gjøre det som er riktig. I går ringte jeg mine advokater for å se hva vi kan gjøre for å fikse dette, skrev hun på Twitter.

Blir benådet

Ting kan tyde på at stjernestøtten, og den massive oppmerksomheten, har hjulpet Brown. Mandag ble det nemlig klart at guvernøren i Tennessee, Bill Haslam, benåder Brown.

7. august i år vil hun bli prøveløslatt, etter å ha sonet 15 år i fengsel, skriver CNN.

«Avgjørelsen kommer etter en grundig vurdering av det som er en tragisk og kompleks sak. Cyntoia Brown har innrømmet å ha begått en grusom forbrytelse da hun var 16. Men å idømme en mindreårig en livstidsstraff, som krever at hun soner minst 51 år før hun kan prøveløslates, er for hardt, spesielt sett i lys av de ekstraordinære grepene Brown har tatt for å bygge livet sitt opp igjen. Endring bør ledsages av håp», heter det i en uttalelse fra guvernøren.

- Jeg vil gjøre alt for å rettferdiggjøre den troen du har på meg. Jeg er takknemlig for all støtten, bønnene og oppmuntringen jeg har fått heter det i en uttalelse fra Brown.

- Ville blitt sett på som et offer i dag

Siden Brown ble dømt i 2006 har det skjedd mye, blant annet har retningslinjene for rettssaker mot mindreårige har blitt endret i Tennessee.

Nå må du være over 18 år for å kunne bli dømt for prostitusjon, og barn blir automatisk sett på som den fornærmede part i saker som omhandler menneskehandel og tvang.

- Rettsvesenet vårt ville i dag sett på henne som en barnesexslave. Hun ville bli sett på som et offer, har journalisten Stacy Case, som snublet over Browns sak da hun undersøkte meldinger om menneskehandel og prostitusjon i Tennessee, uttalt.

Og nå slipper altså Brown ut av fengsel. Prøveløslatelsen forutsetter at hun ikke bryter noen statlige eller føderale lover de neste 10 åra, at hun jobber og at hun deltar på rådgivning, skriver nyhetsbyrået AP.

Brown har brukt de snart 15 åra hun har sittet i fengsel godt. Hun har snart fullført en bachelorgrad, og har ifølge advokatene jobbet hardt med å endre seg.

- Hun er i dag, som kvinne, lysår unna den traumatiserte 16-åringen hun var. Hun veileder ungdommer, jobber med skolearbeid og planlegger å starte en ideell organisasjon, sånn at hun kan hjelpe andre unge mennesker, sier Deni Smith, administrerende direktør for den ideelle organisasjonen End Slavery Tennessee.