Cyril Ramaphosa valgt til ny ANC-leder i Sør-Afrika

Den steinrike forretningsmannen og anti-apartheid-veteranen er regnet som pragmatisk og maktglad.

NY LEDER: Cyril Ramaphosa er valgt til ny leder i regjeringspartiet ANC. Foto: AFP / MUJAHID SAFODIEN / NTB Scanpix
NY LEDER: Cyril Ramaphosa er valgt til ny leder i regjeringspartiet ANC. Foto: AFP / MUJAHID SAFODIEN / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Cyril Ramaphosa vant kampen om å bli ANCs nye leder.

Ledervalget ble innledet under ANCs landsmøte søndag, men først mandag kveld, etter flere forsinkelser, uklare beskjeder og forvirring, var resultatet klart. Ramaphosa (65) vant over Zumas ekskone Nkosazana Dlamini-Zuma (68) med 2.446 mot 2.261 stemmer.

Jubelen eksploderte i salen i Johannesburg da resultatet var klart. Folk ropte, sang og omfavnet hverandre. Flere av Ramaphosas tilhengere sukket lettet, mens stemningen var mer dyster i Dlamini-Zumas leir.

Som ANC-leder kommer Ramaphosa til å være partiets presidentkandidat i 2019, et valg han er ventet å vinne. Men ANC har også mulighet til å be Zuma om å gå av tidligere slik at han kan erstattes av Ramaphosa før mandatet hans går ut.

NæringslivsfavorittRamaphosa er fagforeningslederen som etter hvert brukte sine forbindelser til å etablere seg som forretningsmann. Det var da han mislyktes med å bli nominert til Nelson Mandelas etterfølger som ANC-leder i 1999, at han bestemte seg for å satse på forretninger i stedet for politikk.

I dag er han en av Sør-Afrikas rikeste menn, og han har vært næringslivets klare favoritt. Muligens ville han også vært favoritten til Sør-Afrikas tidligere president Nelson Mandela, som en gang beskrev Pamaphosa som en av de mest begavede lederne i «den nye generasjonen».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer