Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Cyril Ramaphosa valgt til ny ANC-leder i Sør-Afrika

Den steinrike forretningsmannen og anti-apartheid-veteranen er regnet som pragmatisk og maktglad.

NY LEDER: Cyril Ramaphosa er valgt til ny leder i regjeringspartiet ANC. Foto: AFP / MUJAHID SAFODIEN / NTB Scanpix
NY LEDER: Cyril Ramaphosa er valgt til ny leder i regjeringspartiet ANC. Foto: AFP / MUJAHID SAFODIEN / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Cyril Ramaphosa vant kampen om å bli ANCs nye leder.

Ledervalget ble innledet under ANCs landsmøte søndag, men først mandag kveld, etter flere forsinkelser, uklare beskjeder og forvirring, var resultatet klart. Ramaphosa (65) vant over Zumas ekskone Nkosazana Dlamini-Zuma (68) med 2.446 mot 2.261 stemmer.

Jubelen eksploderte i salen i Johannesburg da resultatet var klart. Folk ropte, sang og omfavnet hverandre. Flere av Ramaphosas tilhengere sukket lettet, mens stemningen var mer dyster i Dlamini-Zumas leir.

Som ANC-leder kommer Ramaphosa til å være partiets presidentkandidat i 2019, et valg han er ventet å vinne. Men ANC har også mulighet til å be Zuma om å gå av tidligere slik at han kan erstattes av Ramaphosa før mandatet hans går ut.

Næringslivsfavoritt
Ramaphosa er fagforeningslederen som etter hvert brukte sine forbindelser til å etablere seg som forretningsmann. Det var da han mislyktes med å bli nominert til Nelson Mandelas etterfølger som ANC-leder i 1999, at han bestemte seg for å satse på forretninger i stedet for politikk.

I dag er han en av Sør-Afrikas rikeste menn, og han har vært næringslivets klare favoritt. Muligens ville han også vært favoritten til Sør-Afrikas tidligere president Nelson Mandela, som en gang beskrev Pamaphosa som en av de mest begavede lederne i «den nye generasjonen».

Når det gjelder lederstil er det ventet at han være mer forsiktig enn Zuma, samtidig som han vil satse mye på å få fart på landets økonomi.

I dag ligger arbeidsledigheten på nesten 30 prosent, og økonomien gikk tidligere i år inn i resesjon. Sør-Afrika er også blant de land i verden som har størst sosial og økonomisk ulikhet. De rikeste 10 prosentene av befolkningen legger beslag på hele 66 prosent av inntektene.

Unngikk skandaler
Ramaphosa har vært visepresident i tre år, og selv om han har vært en del av Zumas regjering, har han unngått å bli rammet av alle korrupsjonsanklagene, som har svekket både Zuma og ANC.

De siste månedene har Ramaphosa forsøkt å etablere seg som en reformvennlig politiker. Han har inntatt en stadig mer kritisk holdning til Zuma, men han har også blitt kritisert for ikke å ha vært en skarpere kritiker av den sittende presidenten.

Mange sørafrikanere har heller ikke glemt at han også satt i styret til gruveselskapet Lonmin da 34 streikende demonstranter ble skutt og drept av politiet i Marikana i 2012.

Men han er også kjent for å ha vært ANCs forhandlingsleder under overgangen fra apartheid til demokrati i 1994. Da lyktes han med å inngå en avtale med Nasjonalistpartiet som gjorde at landet unngikk borgerkrig. Siden da har ANC hatt regjeringsmakten.

Splittet parti
​Før ledervalget er det blitt spekulert på om den tapende part kom til å bryte ut og etablere et eget parti. En slik splittelse er imidlertid det siste ANC trenger.

Partiet har de siste årene mistet mange velgere, og ved lokalvalget i 2016 fikk partiet en oppslutning på under 60 prosent for første gang siden 1994.

Dette knyttes til skandalene rundt president Zuma, som har kjempet mot anklager om korrupsjon, misbruk av offentlige midler, voldtekt og flere andre forhold helt siden begynnelsen av 2000-tallet.

Flere nære medarbeidere av ham er fortsatt under etterforskning for korrupsjon.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!