D-dag for Gore torsdag

Høyesterett i Florida ga i ettermiddag Al Gore beskjed om at dommerne torsdag vil høre hans advokater argumentere for nytelling av 14 000 stemmer fra tre valgdistrikter. Nå er presidentvalget i USA straks over.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Imorgen kl. 12:00 lokal tid må Gore og George W. Bush ha lagt fram sin skriftlige argumentasjon i ankesaken Gore har reist mot gårsdagens forsmedelige nederlag. Dommer Sanders Saul avviste blankt alle argumenter for nytelling og gjorde det svært vanskelig for delstatens høyesterett å omstøte hans kjennelse.

Det sitter sju dommere i Floridas høysterett, alle utpekt av demokratiske guvernører. De fikk en kraftig smekk over fingrene da USAs føderale høyesterett i går satte til side deres mindre vidtgående beslutning om å forlenge fristen for omtelling ut over valglovens bestemmelser. Dermed har Bush et forsprang på 930 stemmer i Florida og best utsikter til å vinne de 25 valgmannsstemmene. Det gir ham en valgmann mer enn de 270 han trenger for å bli landets 43. president.

På landsplan leder demokraten Gore med 337 576 stemmer. Men grunnloven fastsetter at valgmannskollegiet avgjør. Alle unntatt to delstater gir vinneren samtlige valgmenn.

Talsmann Craig Waters ved Floridas høyesterett understreket tirsdag at domstolens avgjørelse vil komme raskt. Hvis dommerne finner at lavere rettsinstans representert ved Saul holdt seg innenfor sine juridiske rettigheter, kan den vanskelig gjøre annet enn å avvise Gores krav. Slik tolker de fleste juridiske kommentatorer i USA situasjonen. Bush har klart de beste utsiktene til å flytte inn i Det hvite hus 20. januar.

Det verserer også en rekke andre saker for diverse domstoler i Florida. Men de er i praksis meningsløse hvis høyesterett ikke gir Gore et siste halmstrå før helgen. Opinionen, realiteter, tidsnød og økende motvilje i eget parti kan tvinge visepresidenten til å melde pass i løpet av få dager.