Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

D-dag for Hornslien

- Imponerende. Det var daværende statsminister Gro Harlem Brundtlands karakteristikk av Anders Hornliens debuttale i Stortinget i l993. Hornlien ble spådd en lysende politisk karriere i Arbeiderpartiet. I dag entrer han 'talerstolen' på nytt. Ikke på Løvebakken, men i Oslo Tinghus. Arbeidsløs og tiltalt for grovt bedrageri.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når AUF-rettsaken i formiddag går inn i sin andre uke, er det tidligere AUF-leder og stortingsrepresentant Anders Hornslien som skal avgi forklaring.

Det blir hans livs kanskje viktigste tale.Hornslien og tre andre tidligere AUF-tillitsvalgte står tiltalt for grovt bedrageri etter medlemsjukset i Aps ungdomsorganisasjon.

Politisk talent

Veien fra den politiske varmen på Løvebakken -og til en høyst usikker politisk framtid har vært stupbratt for den talentfulle ungdomspolitikeren.

Lite ante han hva som ventet da han stolt flyttet inn på Stortinget høsten l993 som en av Stortingets aller yngste representanter, bare 23 år gammel.

At Hornslien fikk en pangstart, bekrefter avisreportasjene fra den høsten. I Dagbladet står det å lese at tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland er imponert over de unge debutantene i årets trontaledebatt, og at hun spesielt lot seg rive med av Anders Hornslien, som holdt et flammende innlegg - uten manus.

- Tøft gjort å snakke uten manus første gang du holder innlegg fra Stortingets talerstol. Det er få som gjennom årene har gjort det, skrøt Gro til sin unge partikollega Hornslien.

Åpen homofil

Hornslien kom som et frist pust inn på Stortinget: Frisk, veltalende, engasjert og utadvendt. Som tidligere AUF-leder og leder i Europeisk Ungdom hadde han gjort de rette tingene for de som vil opp og fram i Arbeiderpartiet.

Etter vel ett år står han fram som homofil- og blir den første stortingsrepresentanten som åpent forteller om sin homofile legning, siden Wenche Lowzow stod fram på slutten av 70-tallet.

- Jeg ønsker å være åpen om dette, men akter ikke å bli noen homo-Solfrid. Heretter vil jeg snakke med journalister om politikk, ikke om min seksuelle legning, fortalte han da.Siden har han inngått homofilt partnerskap med sin mangeårige kjæreste.

Nedturene

Men de politiske hvetebrødsdagene varte knapt et år: Først gikk han på sitt livs største nederlag til da: Ja-sidens tap i EU-avstemningen. Som leder i Europeisk Ungdom måtte også han tåle hard kritikk for hvordan ja-siden hadde drevet sin EU-kampanje. Da nederlaget var et faktum gråt han sine modige tårer.

Så like over nyttår i l995 eksploderer det som er blitt kalt AUF-skandalen. 10.mars blir stortingsrepresentant Anders Hornslien politianmeldt av Oslo kommune. Senere på året blir han siktet, og like før jul samme år blir siktelsen mot Hornslien skjerpet: Politiet mener han har spilt en mer aktiv rolle i medlemsjukset enn først antatt.

Kort opptur

Etter AUF-skandalen medgir Anders Hornslien at han politiske framtid er høyst usikker. Men midt oppe i all elendigheten fikk han ifjor høst en meget viktig bekreftelse på at hans partikollegaer ikke har støtt ham ut i det politiske mørke - og fortsatt ikke har avskrevet ham som politiker: Mot alle odds vant han nominasjonskampen mot Marte Gerhardsen om å bli Oslo-partiets ungdomskandidat foran stortingsvalget i fjor høst.

- Det var vel et signal om at partiet fortsatt mener du har en poltisk framtid?

- Jeg satte selvfølgelig stor pris på det. Det var en hyggelig opptur, sier en ordknapp Hornslien.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!