D-dag for importforbud

Importforbudet mot klovdyr og klovdyrprodukter fra EU opprettholdes til tross for at Danmarks siste smittefare var falsk alarm.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går slo danske veterinærmyndighetene munn- og klovsykealarm. Tre kuer på en gård i Vejle bel mistenkt for å ha fått den smittsomme sykdommen. Prøver av dyrene er sendt til Statens Veterinære Institutt for Virusforskning, og de foreløpige prøvene viser at det er falsk alarm. På fredag kommer det endelige resultatet.

Likevel blir det norske importforbudet mest sannsynlig opprettholdt. I Nederland er det rapportert om to nye tilfeller av munn- og klovsyke i dag. Det betyr fortsatt full stans for alle klovdyrprodukter ved norskegrensa.

- Jens vet

– Jeg vet hva vår beslutning kommer til å bli. Av hensyn til journalistene som sitter her i salen kan jeg ikke si det. Men hvis dere ser meg inn i pokeransiktet mitt så skjønner dere svaret, sa statsministeren til forsamlingen ifølge APOR.

Uttalelsen kan neppe tolkes annerledes enn fortsatt forbud. Veterinærekspertene støtter regjeringens vurdering.

Statens dyrehelsetilsyn overvåker situasjonen nøye, og sitter i regjeringens ekspertpanel. Den danske smittefaren følges tett.

- Det er klart at situasjonen i Danmark er av betydning. Men det er ikke vi som tar den endelige avgjørelsen, vi skal bare gi et råd til politikerne, sier direktør Eivind Liven i Statens dyrehelsetilsyn til Dagbladet.no.

EUs veterinærkomite retter sterk kritikk mot det norske forbudet. Nå truer de med å revurdere EØS-avtalen dersom forbudet fortsetter.

D-dag for importforbud